De UGent omarmt de technologische revolutie en moedigt iedereen nu aan om generatieve AI te gebruiken. Of die revolutie de masterproef zal doden, zal de toekomst nog uitwijzen, maar kan ChatGPT een artikel voor Schamper schrijven?
Zin in film zonder vuile wc's of luid popcornknarsende buren? Test Film Plateau eens uit.
Hoe moeten we omgaan met chaos in een complexe wereld? Op de dag van de filosofie probeert men grip te krijgen op het ongewisse.
Goede gezondheidszorg is een basisrecht, maar niet altijd goedkoop. Waar kan je als student heen als je kampt met mentale of fysieke gezondheidsproblemen?
Als je scheel kijkt, blijven je ogen zo staan en als je kauwgom doorslikt, plakt je maag aan elkaar. De gemiddelde zesjarige, en jij misschien ook, ligt al eens van wakker liggen van dit soort grote levensvragen. Tijd voor antwoorden.
Pandemieën en vergrijzing, het zijn maar enkele termen waar we geregeld mee om de oren worden geslagen. De nood aan preventieve gezondheidszorg is hoog, maar hoe wordt dit werkelijkheid?
Echte helden dragen geen cape, maar een ziekenhuisplunje. Rechtenstudent Pieter-Jan (21) gaf zijn leven voor het grotere doel.
Hoe is het gesteld met de seksuele gezondheid van de Vlamingen? Dat is de vraag die professor en voormalig Sensoa-voorzitter Alexis Dewaele zich tien jaar geleden probeerde te beantwoorden met de grootschalige Sexpert-studie.
Het Technicum is een spiksplinternieuw gerenoveerd architecturaal pareltje in hartje Gent. Het gele gebouw, parallel gelegen aan de Muinkschelde en de Blandijnberg, mocht de voorbije eeuw al een resem aan functies vervullen.
De server is de architect van je computer, maar het zijn pixels die al het harde werk doen. Als een geroutineerde coöperatieve zorgen ze ervoor dat jij niet zit te kijken naar een zwarte doos.
Nicolas De Wispelaere pleitte in zijn masterproef voor een heropleving van de publieke zwembadentraditie in Brussel. Zijn scriptie leverde hem de Vlaamse Scriptieprijs 2023 op, goed voor zo'n 2.500 euro.
In een tijdperk waarin wetenschap en technologie onze wereld vormgeven, is toegang tot betrouwbare, maar vooral begrijpelijke informatie essentieel. Deze gids reikt vijf toegankelijke tips aan voor beginners.
Wetenschap mag zich niet beperken tot de ivoren toren, integendeel, ze moet gedeeld worden met een breder publiek. Professor Bram Constandt viel recent in de prijzen voor zijn inspanningen op het gebied van wetenschapscommunicatie.
Uit cijfers van enkele Vlaamse universiteiten blijkt dat steeds meer mensen overwegen hun lichaam aan de wetenschap te schenken. Dominique Jacobus is coördinator van CETRAS de instelling voor lichaamsdonatie aan de UGent en legt uit hoe het werkt.
Wetenschap gebeurt niet alleen in hagelwitte, dure laboratoria, het kan ook gewoon in je eigen keuken. Haal die erlenmeyers dus boven en trek je labjas aan, it’s showtime baby.
'When we fall asleep, where do we go'. Het is een bekende oneliner uit een lied van Billie Eilish en spreekt tot de verbeelding. Slaap is mysterieus en soms moeilijk te vatten. Professor An Mariman is somnoloog en een expert op het vlak van slaap.
Al in 2021 schreef Schamper dat de filmzaal Paddenhoek afgebroken zou worden wegens besparingen. Het is nu twee jaar later en het gebouw blijft nog kranig overeind.
64 % van de personen tussen 16 en 69 in België krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die ervaringen kunnen mensen tekenen voor het leven.
Fysieke pijn. We willen er zo snel mogelijk een oplossing voor vinden. Toch wordt pijn bij vrouwen nog steeds minder serieus genomen dan pijn bij mannen. Hoe kan dat?