Al in 2021 schreef Schamper dat de filmzaal Paddenhoek afgebroken zou worden wegens besparingen. Het is nu twee jaar later en het gebouw blijft nog kranig overeind.
De filmzaal zit een beetje weggemoffeld in de armen van campus Aula, maar is een pareltje in het patrimonium van de UGent. Aan de buitenkant ziet de Paddenhoek er niet zo speciaal uit, maar eenmaal achter de glazen deuren vind je een gezellig verdonkerde ruimte met rode pluchen zeteltjes. De zaal maakte haar debuut met de film 'Dood in Venetië' van Luchino Visconti. In juni 2024 zal er een allerlaatste film gespeeld worden.
De UGent wil dit charmante zaaltje namelijk al lang tegen de grond knallen om plaats te maken voor het Universitair Centrum voor Talenonderwijs (UCT) en de uitbreiding van de faculteit Recht en Criminologie. Dit is het gevolg van een groter project rond de herbestemming van verschillende campussen en gebouwen dat voortvloeide uit een scenario-onderzoek in 2019. Volgens Stephanie Lenoir, woordvoerster van de UGent, zou de heraanbesteding van de werken rond de jaarwisseling gelanceerd worden. "Het uitstel van de afbraak komt er omdat de UGent geen aanvaardbare offertes ontvangen heeft", stelt Lenoir. "De start van de werken is normaal voorzien voor augustus 2024. In juni zullen wel al enkele voorbereidende werken gebeuren."
"De start van de werken is normaal voorzien voor augustus 2024"
Voor velen is de Paddenhoek echter meer dan een hoopje stenen. De filmzaal was de thuis van de onderzoeksgroep Centre for Cinema and Media Studies (CIMS). Daarnaast behuisde het ook enkele jaren het filmfestival Courtisane. Hoewel de Paddenhoek oorspronkelijk niet bedoeld is als filmzaal, werd het ook jarenlang gebruikt door de universitaire filmclub Plateau voor voorstellingen en besprekingen. De filmclub is intussen verhuisd naar KASKcinema, maar er worden nog steeds congressen, lessen en doctoraatsverdedigingen georganiseerd in de zaal. De filmzaal aan de Paddenhoek is uniek in zijn soort, want het is een van de weinige zalen in België waar films nog getoond kunnen worden met 35mm parallelle projectie. De meeste cinema's zijn immers overgestapt naar digitale projecties.
Professor Daniël Biltereyst, verbonden aan de onderzoeksgroep CIMS, betreurt dat de zaal weldra aan haar einde zal komen. Hij vergelijkt de waarde van de Paddenhoek met die van een laboratorium voor bètawetenschappers: films en andere vormen van audiovisuele beelden in optimale omstandigheden tonen en analyseren. Professor Biltereyst stelt dat het niet heel duidelijk is gemaakt waarom de Paddenhoek moet verdwijnen. Er zou zowel gesproken zijn over technische oorzaken als budgettaire redenen. De zaal is al verouderd en vertoont een aantal technische mankementen. Hij vertelt dat de zaal een sterke emotionele waarde heeft en hij hoopt toch dat dit unieke staaltje vastgoed bewaard kan worden. De onderzoeksgroep zoekt momenteel naar een andere zaal, want een optimale projectie is onontbeerlijk voor de activiteiten van het CIMS.
Reactie toevoegen