Het gaat niet goed met het Verenigd Koninkrijk. Een constante vete in de koninklijke familie, de dood van de Queen (niet Beyoncé). En nu dit?
Uit cijfers van enkele Vlaamse universiteiten blijkt dat steeds meer mensen overwegen hun lichaam aan de wetenschap te schenken. Dominique Jacobus is coördinator van CETRAS de instelling voor lichaamsdonatie aan de UGent en legt uit hoe het werkt.
Bier. Menig student dacht er, misschien op een minder nuchtere avond, al eens aan om het gewoon zelf te maken. Maar hoe moet dat nu?
Wetenschap gebeurt niet alleen in hagelwitte, dure laboratoria, het kan ook gewoon in je eigen keuken. Haal die erlenmeyers dus boven en trek je labjas aan, it’s showtime baby.
Drie onderzoekers kregen in oktober de Nobelprijs voor de chemie voor hun onderzoek naar kwantumdots. Ook wetenschappers aan de UGent onderzoeken ze. Professor Zeger Hens legt uit.
De aarde zijn we mooi om zeep aan het helpen! Gelukkig telt ons zonnestelsel zeven (naar ons weten) ongekoloniseerde planeten. Ze zijn niet zo ideaal als de aarde, maar mogelijks leefbaarder dan een gemiddeld Gents studentenkot.
'When we fall asleep, where do we go'. Het is een bekende oneliner uit een lied van Billie Eilish en spreekt tot de verbeelding. Slaap is mysterieus en soms moeilijk te vatten. Professor An Mariman is somnoloog en een expert op het vlak van slaap.
Een beetje moe? Drink Nalu! Menig student heeft waarschijnlijk al eens een energiedrankje of een grote tas koffie gedronken om de zware bloknachten te overleven. Maar wat voor effect heeft al die cafeïne nu eigenlijk op je lichaam?
Of het nu beroemdheden, historische figuren of mensen met een internetverbinding en sterallures zijn. De sleutel tot hun succes zit hem in de details en hun bijzondere slaapgewoontes zijn stof tot nadenken.
Een deeltjesversneller. Dat er in Zwitserland een staat, weet je wellicht. Hoe het precies werkt en waarvoor het dient, is lang niet zo bekend. Wat kan je tenslotte aanvangen met een holle ring die meer dan dubbel zo groot is als de Gentse binnenring?
Na een dutje volgt bijna altijd één van de volgende gemoedstoestanden. Of je voelt je de koning te rijk, of je voelt je als een krokante trol die net kwijlend gedesoriënteerd wakker is geworden in een grot, onwetend in welk jaartal we nu ook alweer zijn.
Julius Caesar. Juul Cezar voor de vrienden. Machtsgeile dictator voor de vijanden. Zonder twijfel is hij een van de bekendste Romeinen uit de geschiedenis, maar net daarom zijn er ook zoveel halve waarheden. Tijd voor een kleine factcheck.
De pil: het anticonceptiemiddel dat veel vrouwen iedere dag nemen. Een taak die binnenkort misschien door de man kan overgenomen worden. De pil werd al getest op muizen. Maar komt hij er écht aan?
64 % van de personen tussen 16 en 69 in België krijgen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die ervaringen kunnen mensen tekenen voor het leven.
Het internet staat bol van leugens en fouten vermomd als feiten. Daarom zal Schamper voor u, beste lezer, feit van fictie scheiden in deze rubriek. Deze editie is het de beurt aan Jean-Marie Dedecker.
Fysieke pijn. We willen er zo snel mogelijk een oplossing voor vinden. Toch wordt pijn bij vrouwen nog steeds minder serieus genomen dan pijn bij mannen. Hoe kan dat?
Aan de universiteit worden we om de oren geslagen met complexe, quasi nietszeggende woorden waar enkel bollebozen vat op kunnen krijgen. Wij schrijven voor de modale student en leggen al dat academische jargon uit in gewone mensentaal.
Elisabeth Van den Abbeele is influencer en doctoraatstudent aan de vakgroep Communicatiewetenschappen. Ze onderzoekt de nog onbekende gevaren van schattige kinderfoto's op sociale media.
Een eenvoudige pasta is al snel het summum van het doordeweeks menu van menig student. Natuurlijk moeten de boodschappen slim aangepakt worden, die koten betalen zichzelf niet! Dit rapport helpt je misschien om de juiste supermarkt te kiezen.