Loquor, ergo cogito, ergo sum. Ik spreek, dus ik denk, dus ik ben. Deze uitbreiding van het aloude gezegde houdt de psycholinguïstiek al decennia bezig. Maar klopt dat wel? Heeft de taal die je spreekt werkelijk zo'n invloed op hoe je denkt?
De geschiedenis leert ons dat mensen sterk beïnvloed kunnen worden door autoriteit. Verblind door gehoorzaamheid kunnen mensen gedwongen worden tot wrede daden. Professor Emilie Caspar tracht in kaart te brengen wat autoriteit met ons brein doet.
Protest: een middel om eisen te stellen en je stem te laten horen. Maar wat wisten we nog niet over dit fenomeen dat al eeuwenlang bestaat?
Greg is te oud om zijn boerderij te onderhouden en draagt daarom de verantwoordelijkheid over aan jou. Eindelijk! Nu kan je ervaren hoe het er echt op het platteland aan toegaat. Maar hoe representatief is zo'n 'Hay day'-boerderij nu eigenlijk?
Petities, demonstraties, flyers en berichten op sociale media: er zijn veel manieren om te tonen dat je niet akkoord gaat met een situatie, zonder dat je daarbij de wet overtreedt. Maar wat doe je als niemand naar je legale protestacties luistert?
Onder mensen die graag opscheppen met hun eigen sportiviteit is de app Strava goed ingeburgerd. Het is een handig middel om je sportprestaties met de wereld te delen, maar heeft ook een schaduwzijde: privacy en veiligheid. Of hoe Strava de locatie van een nucleaire bom onthulde.
In de lente van 2020 begon de gehele populatie plots workoutvideo's op YouTube te bingen. Tijd om terug te keren naar deze krochten van het internet, en om definitief af te rekenen met de coronakilo's die nooit zijn verdwenen.
Met apps als 'Apple health' vliegen podometers ons om de oren. De heilige graal van deze apps, het walhalla van de gezondheid, is de grens van de 10.000 stappen per dag. Maar hoe verantwoord is dit getal? Lopen we gewoon een broodjeaapverhaal achterna?
Aan de oevers van de Watersportbaan, diep verscholen in de bakstenen armen van campus Dunant, ligt het sportlaboratorium van UGent. Het bevat een resem aan onderzoeksruimtes waar de vakgroep Bewegings- en Sportwetenschappen haar thuisbasis vindt.
Of ze nu 'vrouwelijke' kleding dragen als Harry Styles of ongewoon sexy op naaldhakken dansen als Prince, muziekhelden worden overal op fluweelzachte handen gedragen. Zelfs artificiële intelligentie rijkt niet tot hun sterrendom.
Waren je examenresultaten vorig semester slecht? Misschien valt dat wel te wijten aan de muziek waarmee je studeerde. Scan de QR-code en test voor jezelf bij welke muziekstijl je concentratie het hoogst is.
Het is laat op de avond. Na een lange nacht heb je toch je bed bereikt. Nog nagenietend van de bruisende avond kruip je onder het warme donsdeken. Je sluit je ogen en ... je hoort een irritante piep.
'Rock is voor jongens en pop is voor meisjes', dat zegt het cliché. Professor Dhaenens denkt daar echter anders over. Hij doet onderzoek naar het kruispunt tussen gender en muziek. Tijd om stereotypes te doorbreken!
Op zondag 27 november is het Dag van de Wetenschap! Over heel het land delen academici en enthousiastelingen hun kennis en hopen ze de wetenschapsmicrobe door te geven. UGent kan op zo’n evenement natuurlijk niet ontbreken.
Op zaterdag 12 november vond in kunstencentrum VIERNULVIER de 9e editie van Nacht van de Vrijdenker plaats. Met open geest en een perskaart op zak gingen we op pad om ons een hele avond onder te dompelen in de wereld van de filosofie.
Ze staan bekend als een van de meest geliefde insecten op de planeet: klein, bijzonder pluizig, en bijster werklustig. Kortweg, de bijtjes. Honeybee Valley onderzoekt en beschermt hen.
De opwarming van de aarde en de nalatenschap van Kalfje Willie dwingen ons na te denken over vleesvervangers en duurzaam voedsel voor op ons bord. Ligt de toekomst van ons voedsel bij sprinkhanen en krekels?