Het Technicum: een geel gebouw aan de Muinkschelde

Het Technicum is een spiksplinternieuw gerenoveerd architecturaal pareltje in hartje Gent. Het gele gebouw, parallel gelegen aan de Muinkschelde en de Blandijnberg, mocht de voorbije eeuw al een resem aan functies vervullen. 

De geschiedenis van het Technicum kent haar oorsprong in de jaren 20. De beloftevolle burgerlijk ingenieur Gustaaf Magnel, die tijdens de Eerste Wereldoorlog uitweek naar Londen, keerde toen terug naar zijn Belgische thuisbasis. Hij werd als repetitor en werkleider tewerkgesteld aan de Rijksuniversiteit Gent. De bedrijvige bouwkundige moest zich behelpen met een geïmproviseerd labo bij het Sint-Pietersstation dat allesbehalve geschikt was voor wetenschappelijk onderzoek. In 1932 besloot de Rijksuniversiteit het Technicum te bouwen om de nood aan technische laboratoria te stillen. Architect Jean Norbert Cloquet maakte de plannen samen met Magnel die gespecialiseerd was in betonstructuren en mortel. Het resultaat van die samenwerking is sinds 1938, in de vorm van een geel gebouwencomplex langs de Muinkschelde, te bewonderen. 

Food for thought

Het Technicum was in haar beginjaren deel van de Faculteit Toegepaste Wetenschappen. Enkele decennia lang voerden onderzoekers dagelijks experimenten uit in de vier blokken. In 1972 moesten de toegepaste wetenschappers de baan ruimen voor de vakgroepen van de Faculteit Ingenieurswetenschappen. De technische experimenten verhuisden naar de nieuwe campus Ardoyen in Zwijnaarde.

"Enkele decennia lang voerden onderzoekers dagelijks experimenten uit in het Technicum."

Onder het motto food for thought, kreeg ook het studentenrestaurant de Brug haar eerste onderkomen in een deel van het gebouw. In 1960 verhuisde het restaurant naar een eigen stekje dichter bij de straatkant. Maar de oorspronkelijke thuisbasis werpt via haar schaduw nog steeds een goedkeurende blik op het dochtercomplex. 

Een bruisend studentencentrum

In 2006 werd de thermische centrale van het Technicum, gekenmerkt door de hoge cilindervormige schoorsteen, gerestaureerd en herbestemd als studentenhuis. De Therminal, zoals het studentencentrum gedoopt werd, bleef door de jaren heen een bruisende kern van studentenengagement. Zo heeft ook de Schamperredactie hier een bescheiden onderkomen. Ondertussen heeft ook de faculteit Politieke en Sociale wetenschappen haar thuis gevonden binnen de omheining van gele tegels. Hoewel de verhuis en bijkomende restauratie al gepland waren sinds 2010, is ze pas in 2021, na enkele vertragingen, effectief doorgegaan. Nu omvat het L-vormige gebouw tussen het UFO en de Brug kantoren, enkele auditoria en als pronkstuk de nieuwe faculteitsbibliotheek. Wie malchance heeft en te laat toekomt op een drukke dag, zal zich wel op een ongemakkelijke barkruk moeten nestelen om - letterlijk - vanuit de hoogte te werken. Gelukkig mag je sinds kort wel je tas meenemen tot aan je plaats, in tegenstelling tot de nabije bibliotheek Rozier, waar je noodgedwongen je spullen in een half functionerende locker moet proppen. Een kleine winst in het ongemak van een drukke dag. 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen