Wat je moeder je nooit vertelde

Als je scheel kijkt, blijven je ogen zo staan en als je kauwgom doorslikt, plakt je maag aan elkaar. De gemiddelde zesjarige, en jij misschien ook, ligt al eens van wakker liggen van dit soort grote levensvragen. Tijd voor antwoorden. 

Als je te lang televisie kijkt, krijg je vierkante ogen 

Het is een doordeweekse woensdagnamiddag in 2010 en er is een Samson en Gert-marathon op Ketnet. Het was de manier waarop jouw moeder je ettelijke uren stil kon krijgen. Wanneer je nadien met glazige oogjes naar de eettafel strompelde, snauwde je moeder je wel eens toe dat je vierkante ogen zou krijgen van al dat televisievertier. Niets is echter minder waar, televisiekijken maakt je ogen immers niet per se slechter, zelfs als je het lang doet. Maar het is niet onschuldig. Wanneer je lang geconcentreerd naar iets kijkt, kan je zicht vager worden en je ogen kunnen jeuken of zelfs pijn beginnen doen. Dit komt omdat je ronde oogbol steeds ovaler wordt, waardoor het moeilijker wordt om licht juist op te vangen. Om jezelf hiertegen te wapenen, verduister je best niet de hele ruimte wanneer je lang naar je televisie, breinaalden of een boek wil kijken. Daarnaast hou je best ook een zekere afstand van het object waarnaar je kijkt en is het aangeraden je ogen af en toe een pauze te geven door genoeg te knipperen of even in de verte te staren.  

Als je naar buiten gaat met nat haar, word je ziek  

Op ochtenden wanneer je door de wekker bent geslapen en op een recordtijd vanuit je bed op de stoep belandt, word je wel al eens liefkozend toegeroepen dat je moet oppassen dat je geen verkoudheid krijgt door met je natte haren naar school of je werk te fietsen. Levert die natuurlijke haardroger je een verkoudheid op of eerder welgekomen tijdbesparing? Onderzoek toont aan dat je er niet ziek van wordt. Het maakt je ook niet vatbaarder voor virussen, zelfs als je het lang doet. Als je de griep of een verkoudheid oploopt, zullen je natte haren dus niet de oorzaak zijn. Natuurlijk is het geen goed idee om zeiknat op straat rond te hangen, de kou kan je immuunsysteem namelijk wel verzwakken, wat je dan weer vatbaarder maakt voor ziektekiemen.

Je maag en darmen kunnen kauwgom gedeeltelijk verteren en de delen die je lichaam niet kan verteren, zullen na verloop van tijd wel in het toilet belanden

Als je kauwgom inslikt, zal je maag aan elkaar plakken 

De oude volkwijsheid luidt dat als je een kauwgom op straat laat rondslingeren het zeker twintig jaar duurt voordat die is afgebroken. Wat gebeurt er dan als je zo'n ding inslikt? De meeste kauwgoms worden kunstmatig vervaardigd met glucosestroop, kleurstoffen, smaakstoffen en zoetstoffen. De verpakkingen geven meestal aan dat je ze dan ook niet mag inslikken. Als dit op onfortuinlijke wijze toch zou gebeuren, moet je niet te ongerust worden. Je maag en darmen kunnen kauwgom gedeeltelijk verteren en de delen die je lichaam niet kan verteren, zullen na verloop van tijd wel in het toilet belanden. Alleen als je ernstige darmklachten hebt, zoals de ziekte van Crohn, kan dit problemen opleveren en breng je best een bezoekje aan de huisarts.  

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen