Wetenschap gebeurt niet alleen in hagelwitte, dure laboratoria, het kan ook gewoon in je eigen keuken. Haal die erlenmeyers dus boven en trek je labjas aan, it’s showtime baby.
Boem, pats, patat. Nee, ons eerste experiment is geen gedicht van Paul van Ostaijen, wel een waarmee ik m'n mama kon verrassen tijdens het koken. Je hebt niet veel nodig, enkel een rietje (liefst biologisch afbreekbaar, want we willen de aarde niet dood) en een rauwe aardappel. De aardappel leg je op het keukenblad en het rietje hou je in je hand, met je duim over een van de uiteinden. 'Kung Fu Panda'-gewijs, pleur je het rietje nu in de aardappel en dat gaat, normaal gezien, verbazingwekkend goed. De magische spielerei werkt als volgt: wanneer je een van de uiteinden van het rietje bedekt met je duim, raakt de lucht ingesloten. Door het rietje in de aardappel te steken, comprimeert de lucht binnenin en wordt de buitenkant van het rietje harder. De samengeperste lucht zorgt ervoor dat je makkelijk door de aardappel heen kan. Plezier gegarandeerd, ook al zit het avondeten vol gaten.
Plezier gegarandeerd, ook al zit het avondeten vol gaten
Iedereen heeft als kind wel al eens geprobeerd met z'n ogen iets te laten bewegen. Of het je toen gelukt is, laat ik in het midden, maar wie die droom toch graag in vervulling wil laten gaan, raad ik het volgende experiment aan. Zoek ergens in een uithoek van je kot een blikje en leg het op je tafel. Pak daarna een ballon (je vindt hoogstwaarschijnlijk wel nog een verlept exemplaar onder je bed). Vervolgens wrijf je de ballon eens goed over je kruin. Hou de ballon nu in de buurt van het blikje en kijk er heel intensief naar. Als alles goed gaat, zou het blikje nu moeten rollen in de richting van de ballon. Paranormale gaven heb je niet, het blikje bestaat namelijk zowel uit deeltjes met een positieve lading als deeltjes met een negatieve lading. Omdat negatieve en positieve ladingen elkaar aantrekken, worden de positief geladen deeltjes van het blikje aangetrokken tot de ballon, die negatief geladen is. Hierdoor rolt het blikje richting de ballon.
Het zou zeker een ander verhaal geven bij 'Avatar: The Last Airbender'
Water, aarde, vuur, lucht... de bouwstenen van de biologie. Daartegenover staan de kernfasen van de chemie: vast, vloeibaar en gas. Het zou zeker een ander verhaal geven bij 'Avatar: The Last Airbender'. Een vierde buitenechtelijke fase is plasma. Plasma is nog een stapje dramatischer dan gas, omdat sommige moleculen een elektron kwijt zijn geraakt door een extra temperatuurverhoging.
Door een simpel experimentje in eigen keuken kan je de gekke wetenschapper in jezelf naar boven halen. Al veel gedaan op internet, maar 100% kinderlijk enthousiasme verzekerd: je kan plasma maken door een druif in de microgolf te steken. Het experiment begint met een druif in twee snijden. Je moet hem net zo ver doorsnijden dat de twee helften nog net aan elkaar vasthangen. Daarna leg je de druif in de microgolf en steek je die voor onbepaalde tijd aan. Na enkele seconden heb je resultaat. Wat dat dan is, moet je zelf maar gaan ontdekken. De uitvoering is normaal eenvoudig, er schuilt enkel een beetje gevaar in het experiment daarna uit de microgolf halen. Je hebt namelijk net een druif in een gasvormige staat gebracht en die is nu best heet.
Reactie toevoegen