Vox Lux toont de grauwe krochten van roem

Zin in film zonder vuile wc's of luid popcornknarsende buren? Test Film Plateau eens uit.

Arthouse film heeft vaak een bourgeois imago, maar het is meer dan abstracte beelden waar iemand een obscuur muziekje op heeft gesmeten. Film Plateau, de universitaire filmclub, probeert verandering te brengen in dat imago. Voor slechts vier euro per voorstelling kan je als student elke dinsdag een impactvolle film bekijken, de contextualiserende inleiding krijg je er gratis bij.

Wij nestelden ons in de donkerblauwe cinemazitjes van KASKcinema om 'Vox Lux' van Brady Corbet te visioneren (chique woord voor kijken, red.).  De film vertelt het verhaal van Celeste die na een traumatische school shooting plotskaps tot popsterretje wordt verheven. Regisseur Brady Corbet onderzoekt Celestes walk to fame vanuit een kritisch perspectief en doet nadenken over hoe trauma, geweld en roem een dunne lijn vormen in de moderne entertainmentindustrie.

De film is verdeeld in drie actes: genesis, regenesis en finale. Zoals de titel doet vermoeden, focust het eerste deel op de oorsprong van Celestes beroemdheid. Na een knaller van een openingsscène (en dat mag je letterlijk nemen), word je meegezogen in de grauwe krochten van Celestes rise to fame. In het tweede deel zien we hoe Celeste het vijftien jaar later stelt. Haar drugsverslaving en problematische relatie met haar dochter zorgen ervoor dat ze de spiraal van geweld maar niet lijkt te ontkomen. Dit alles loopt op z'n hoogtepunt tijdens de derde acte waarin Celeste een bombastische slotperformance neerzet. 

De film laat zien hoe trauma een vicieuze cirkel kan worden en slachtoffers omzet in daders

De film slaagt erin te intrigeren. Niet alleen op visueel vlak, maar ook zeker muzikaal gezien. Catchy liedjes van populaire popzangeres Sia worden gecombineerd met die van avant-garde muzikant Scott Walker en dat werkt. Natalie Portman portretteert de oudere Celeste op een rauwe, geloofwaardige, zelfs bijna beangstigende manier. Ook  Raffey Cassidy, die de jonge Celeste vertolkt, levert een indrukwekkende prestatie. Opvallend is dat diezelfde Raffey Cassidy ook de dochter van de oudere Celeste speelt, wat de complexe aard van generationeel trauma geslaagd in beeld brengt. Jude Law schittert dan weer als Celestes manager, een manipulatieve figuur die haar kwetsbaarheid uitbuit voor eigen gewin.

Vox Lux vertelt niet alleen een verhaal over de duistere kanten van roem, maar levert ook een bredere commentaar op de samenleving en cultuur van de 21e eeuw. De film laat zien hoe trauma een vicieuze cirkel kan worden en slachtoffers omzet in daders. Dit levert een diepgaande reflectie op over de wereld waarin we leven en de prijs die we bereid zijn te betalen voor roem en erkenning. Hoewel de film misschien niet voor iedereen is, met zijn soms verontrustende beelden en complexe verhaallijn, is het zeker een aangename kijkervaring die de moeite waard is om te beleven.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen