Het debat rond genderneutrale voornaamwoorden is niet enkel taalkundig van aard, maar ook een discussie over identiteit. De ene taal blijkt zich al wat beter aan te passen aan het veranderend maatschappelijk landschap dan de andere.
Niels Planckaert doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen, met een focus op immersiescholen in het Franstalig onderwijs. Schamper ging met hem in gesprek over zijn onderzoek, onderzoek bij kinderen en het onderwijslandschap in België.
Iedere vriendengroep heeft er wel een: de taalnazi. Die ene vriend die elke dt-fout in de groepschat per se moet verbeteren. Of je nu fan bent van 'De Smurfen', vaak thee drinkt of het kofschip kent, dt-fouten zijn de wereld nog niet uit.
Plastic is overal rondom ons: in de supermarkt kan je er niet aan ontsnappen en de oceanen zijn één grote plasticsoep. Kan een student ook een steentje bijdragen aan een plasticvrije(re) wereld? Een week lang speelden wij het proefkonijn.
Sms’en en bellen is saai. Nu je lief op Erasmus is of jullie allebei in het weekend naar een andere uithoek van het land trekken, moet het plezier niet ophouden. Probeer eens wat alternatieven.
Dimitri Verhulst werd bekend met boeken als 'De helaasheid der dingen'. De lijn van zijn boeken trekt hij ook door naar 'Waarom wettelen', zijn regisseursdebuut. De film is doorspekt met zijn herkenbare humor, en 'Waarom wettelen' is naast grappig ook absurdistisch tot en met.
Op 9 oktober ging Film Fest Gent weer van start met een variëteit aan verhalen op het scherm. Hieronder vind je het oordeel geveld door onze redacteurs.
Het is niet omdat het academiejaar officieel opnieuw begonnen is, dat we niet meer kunnen genieten van een goeie zomerse vibe. Weet je nog niet wat die vibe voor jou is? Zoek het uit met de quiz en leef je uit op de bijhorende playlist.
UGent'ers blinken niet alleen uit in de aula, maar ook op het sportveld. Zo ook Hélène Brasseur, die samen met de Red Panthers, de Belgische hockeyvrouwen, net naast een medaille greep. Een gesprek over de Spelen en vrouwen in mannensport.
Op 14 juni palmde FC Atlaska op Gent Jazz zowel de Garden Stage als de harten van het publiek in. De Gentse Gaverlingen (of Gaverse Gentenaars) spelen muziek om onder een film te zetten, al zeggen ze het zelf. Schamper sprak de Oost-Vlaamse virtuozen na hun concert.
Op maandag 27 mei zal het examen Politicologie van Carl Devos niet plaatsvinden in het bezette UFO, maar in resto De Brug, zo meldt de professor op X, het voormalige Twitter.
De UGent omarmt de technologische revolutie en moedigt iedereen nu aan om generatieve AI te gebruiken. Of die revolutie de masterproef zal doden, zal de toekomst nog uitwijzen, maar kan ChatGPT een artikel voor Schamper schrijven?
Dat de UGent meer doet dan enkel lessen en verkiezingen organiseren, weten we allemaal. Maar hoe zit het nu precies met het onderzoek aan de universiteit en waar houden al die onderzoekers zich mee bezig? Een overzicht van alle UGent-faculteiten.
Griet Theeten doceert Frans in de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde. Naast taalpraktijk geeft ze ook literatuur in beide opleidingen.
Tussen 22 april en 25 april konden studenten hun studentenvertegenwoordigers verkiezen. Comac komt als grote winnaar uit de bus, de kandidaten verbonden aan het KVHV-Gent en Vlaams Belang moeten het telkens doen met de minste stemmen.
Voor de faculteit Letteren en Wijsbegeerte komen er 14 mandaten vrij, waarvan minstens 5 naar het minderheidsgeslacht moeten gaan. Er komen 10 kandidaten op. Lees hier hun bio en standpunten.
Na twee jaar is het weer zover: studenten mogen stemmen, de hoogdag van de UGent-democratie komt eraan. Ontdek hier op welke kandidaten voor de faculteitsraden, de Raad van Bestuur en de Sociale Raad jij kan stemmen van 22 tot 25 april.
Frieten, ze zijn het cement van ons bestaan. Maar waar gaat de student in Gent het best heen om een bakje van dit vette goud te verorberen? Vijf redacteurs offerden hun woensdagmiddag én hun cholesterol op om het voor eens en altijd te beslechten.
Het bekendste kunstwerk op Gentse bodem is zonder meer het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck. Menig toerist ging het al eens bezoeken, maar (ingeweken) Gentenaren hebben het misschien nog geen kans gegeven. Is dat terecht?