Zero waste studentenleven

Plastic is overal rondom ons: in de supermarkt kan je er niet aan ontsnappen en de oceanen zijn één grote plasticsoep. Kan een student ook een steentje bijdragen aan een plasticvrije(re) wereld? Een week lang speelden wij het proefkonijn.

In 2021 werd ongeveer 80% van het verpakkingsafval in België gerecycleerd. Ongeveer de helft van het plasticafval krijgt een tweede leven als een nieuw product, de rest wordt gewoon verbrand. Papier wordt in 89% van de gevallen gerecycleerd. Glas komt het beste uit de test: maar 3% wordt niet gerecycleerd. De oplossing op de plasticsoep lijkt dus simpel: geen verpakte producten kopen, en als je dan toch iets met een verpakking koopt, neem dan iets in glas of karton.

Ga eens voor verpakkingsvrij

Wanneer je in een gemiddelde supermarkt binnenstapt, zie je veel plastic. Maar geen paniek, ook jij kan een plasticvrijer leven leiden! Het is bijvoorbeeld altijd een goed idee om je eigen herbruikbare verpakking en zak mee te nemen naar de winkel. Daarnaast kan een bezoek aan een verpakkingsvrije winkel eens een uitstapje waard zijn. Gewapend met herbruikbare verpakkingen, denk aan een lege bokaal of een oude koekendoos, kan je daar milieuvriendelijk boodschappen doen. Bonus: je koopt enkel wat je nodig hebt, dus geen halflege verpakkingen meer in je keukenkastje.

Gooi ook je brooddoos van het middelbaar nog niet meteen weg. Je kan toch niet elke dag naar de resto. Ook je drinkfles kan heel wat afval besparen. Denk er ook eens aan om je thermoskan met koffie mee te nemen naar de les, dat bespaart je toch een bekertje. Ook in de betere koffiezaak kan je meestal je eigen kop meebrengen.

Gooi ook je brooddoos van het middelbaar nog niet meteen weg

Mensen gooien niet alleen vaak verpakkingen weg, ook eten belandt onterecht in de vuilnisbak. Neem eens een kijkje op de app Too Good To Go. Daar kan je een maaltijd redden. Daardoor hoef je ook eens een avond niet te koken en het is goedkoper dan op restaurant gaan, dus win-win. Een plan maken voor je naar de winkel trekt, kan ook helpen. Zo kan je je heel wat impulsaankopen besparen die misschien gewoon in je koelkast zullen wegrotten. Veel supermarkten bieden ook kortingen aan voor producten die binnenkort vervallen. Meestal kan je voedsel dat niet meer kraakvers is ook wel nog op een andere manier verwerken. Maak met dat oudbakken brood in de kast de volgende keer eens wentelteefjes voor je ontbijt, gooi je groenten van gisteren in een wrap of pureer je overrijp fruit tot een lekkere smoothie.

De proef op de som

Verpakkingsvrij kopen en leven lijkt allemaal iets te goed en te duur om waar te zijn. Of het realistisch is voor studenten, test Schamper hoogstpersoonlijk voor je uit.

Dat je als student al eens diep in je portemonnee moet tasten in de supermarkt weten we allemaal, maar als je gaat voor zero waste boodschappen vind je er maar beter een valse bodem. Zeker als je naar een doorsnee supermarkt gaat, zijn de keuzes vaak beperkt en prijzig. Yoghurt met granola als ontbijt? Vergeet de huismerken maar. De enige optie bleek een glazen pot bioyoghurt. Voor de granola viel de keuze uiteindelijk op een pak uit gerecycleerd plastic, want die zelf maken was geen optie in de kotkeuken. 

Het grootste probleem kwam er al vroeg in de week. Het toiletpapier was op. Eenmaal toegekomen in de winkel, werd het snel duidelijk: toiletpapier zit in plastic. Een snelle blik op het internet bracht ons naar sites die de 'milieubewuste toilettrendsetter' welkom heetten en adviezen gaven als 'schaf een bidet aan' of 'gebruik herbruikbare doekjes'. Het pak toiletpapier in plastic belandde dus toch snel in het winkelmandje, al was het met schuldgevoel.

Een snelle blik bracht ons naar sites die de 'milieubewuste toilettrendsetter' welkom heetten

Om dat schuldgevoel te compenseren besloten we ons volgende supermarktbezoek heel serieus te nemen. Deze keer zouden we naar buiten lopen zonder verpakte producten. Al snel viel op dat het een sombere buit zou zijn, maar we gaven niet op. Een courgette, paprika en appeltjes belandden in de linnen zak en we kregen wat vreemde blikken aan de kassa toen we een tijgerbrood kochten zonder broodzak. Door onhandigheid kregen enkele sneetjes een smaakje 'Gentse straat', maar dat probeerden we na enkele traantjes snel te vergeten.

Daarna bestelden we een maaltijd bij Too Good To Go waar we eigen verpakkingen moesten meenemen. Een score, dachten we op voorhand, maar bij het afhalen bleek dat het eten toch al ingepakt was in plastic doosjes. We maakten er maar het beste van: het eten was heerlijk en de plastic doosjes vonden een thuis in de kast met herbruikbare verpakkingen die al uit zijn voegen barst.

Díe tijd van de maand

Een nieuw probleem à la toiletpapier-was-op stelde zich: díe tijd van de maand was aangebroken. Tampons en maandverbanden zijn wegwerpproducten en zorgen dus voor heel veel afval. Gelukkig bestaan er steeds meer alternatieven die minder belastend zijn voor het milieu. Tampons zonder plastic applicator zijn al een eerste stap in de goede richting. Een menstruatiecup bleek tijdens onze test ook verrassend comfortabel en handig. Voor slechts twintig euro vind je verschillende modellen en merken. Eén cup kan jaren mee, waardoor je dus op lange termijn heel wat geld uitspaart. Zero waste-alternatieven zijn ook zeker niet minder hygiënisch: door je menstruatiecup te koken maak je hem volledig steriel. Ook andere opties, zoals menstruatieondergoed en wasbaar maandverband, kunnen minstens even comfortabel en hygiënisch zijn als een doorsnee maandverband.

Als student is volledig zero waste gaan misschien niet echt handig, maar een paar kleine dingen kunnen het kotleven toch wat milieuvriendelijker maken. Mooi meegenomen dat de duurzame alternatieven lief kunnen zijn voor de portemonnee.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reacties

Bericht: 
toiletpapier dat niet verpakt is in plastic kan je vinden in de Ohne :)

Reactie toevoegen