Griet Theeten doceert Frans in de opleidingen Toegepaste Taalkunde en Taal- en Letterkunde. Naast taalpraktijk geeft ze ook literatuur in beide opleidingen.
Wat is volgens u de waarde van literatuur binnen een praktischere talenopleiding zoals Toegepaste Taalkunde?
"Ik vind dat literatuur en cultuur in het algemeen niet los te maken zijn van een taal. Als je de taal echt wil spreken, moet je ook begrijpen wat de hele cultuur rond dat taalgebied is. Wanneer je literatuur bestudeert, dan zie je ook het gedachtegoed van de bevolking en zo komt ook een mentaliteit naar boven die verschilt van de onze. De manier waarop mensen de wereld zien in Frankrijk is bijvoorbeeld helemaal anders dan in Amerika. Door gewoon de taal te bestuderen, zal je dat niet zien."
Wat is een Franstalig boek dat iedereen gelezen moet hebben?
"Ik vind dat je zowel klassiekers als hedendaagse literatuur moet lezen. Ik zou bijvoorbeeld niet zeggen dat iedereen Proust moet lezen. Ik lees graag Camus, maar dat hoeft dan daarvoor niet een van zijn bekende boeken te zijn, hij heeft ook heel mooie novelles die we moeten herontdekken. Op het vlak van hedendaagse Franse literatuur lees ik heel graag Laurent Mauvignier en Laurent Gaudé, die op een toegankelijke manier mooie verhalen vertellen. Marie NDiaye heeft ook een heel speciale, poëtische stijl."
Heeft u een favoriet Franstalig woord of een uitdrukking?
"Er is een woordje dat ik wel grappig vind in het Frans: un hurluberlu. Het betekent zoiets als een rare snuiter. En als uitdrukking vind ik avec des si on mettrait Paris en bouteille wel sprekend: met veel hypotheses zou je de hele stad Parijs in een fles kunnen stoppen."
Reactie toevoegen