Overal te lande vind je campussen van KU Leuven, ook in studentensteden die een 'eigen' universiteit hebben. Koloniseert KU Leuven langzamerhand studerend Vlaanderen, of bestaat er een minder spectaculaire verklaring voor haar wijdverspreide aanwezigheid?
Volgens Ben Weyts zijn ze een essentieel middel om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verhogen, anderen staan er minder voor te springen: startproeven beroeren al langer de gemoederen. "Ze kunnen afschrikken en foutief advies geven aan kansengroepen."
Wij ontvingen de volgende brief, waarvan de afzender zichzelf slechts beschreef als "Niet Rik Van de Walle". We willen u dit prikkelende leesvoer niet onthouden, dus publiceren we de brief integraal.
De studentenresto's zijn een combinatie van vaste waarden en vernieuwing. Er is de immer aanwezige en populaire brugspaghetti, en de wisselende maaltijden met al even wisselend succes. Welke overwegingen schuilen er achter het aanbod van de resto's?
De Groene Kring verzamelt jonge land- en tuinbouwers in heel Vlaanderen onder een vlag. De boerenvereniging heeft ook een afdeling aan UGent. "Wij willen maatschappelijke aandacht vragen voor onze uitdagingen, maar op een constructieve manier."
Préparé, kaas, hesp, smos. Lang geleden leefden de 4 broodjes in vrede samen, maar alles veranderde toen UGent 12 broodjes op haar menukaart zette. Maar geen zorgen, met deze gids hoef je nooit meer de rij op te houden.
Tegen 2027 zou UGent aankijken tegen een gat in haar begroting van 33,6 miljoen euro. Om dat aan te pakken stelde het universiteitsmanagement een nota op waarin ze nieuwe inkomsten, maar vooral besparingen, voorstelt. Wat is er aan de hand?
De universiteit kent geen grenzen. Ze strekt van Gent over Kortrijk tot in Zuid-Korea. Uitwisselingsstudententen, -doctorandi en -proffen zijn een alledaags begrip. We worden, of zijn, een internationale universiteit. Maar hoe denkt onze rector daarover?
De nieuwe reclamecampagne van UGent wordt door heel wat studenten op bedenkelijke blikken getrakteerd. Dat komt door één kapitale fout: "Als je dieper gaat graven in holheid, vind je alleen maar een gapende leegte."
'Het verhaal van Vlaanderen' beroert de gemoederen. Het programma wordt om uiteenlopende redenen verguisd en geloofd, maar historici Jan Dumolyn en Steven Vanderputten staan achter hun deelname: "Kijkers zien dat achter die cinema en dat entertainment nog iets anders zit."
Onder mensen die graag opscheppen met hun eigen sportiviteit is de app Strava goed ingeburgerd. Het is een handig middel om je sportprestaties met de wereld te delen, maar heeft ook een schaduwzijde: privacy en veiligheid. Of hoe Strava de locatie van een nucleaire bom onthulde.
Een schokgolf gaat door studentenland: UGent verhoogt de prijs van de bekende Brugspaghetti, en doet dat meteen bijzonder drastisch. € 7,20 voor een bordje pasta? Rector Rik Van de Walle probeert de prijsverhoging te rechtvaardigen.
Het is alweer december en de examens staan voor de deur. Tijd dus om die syllabi bijeen te rapen en die handboeken af te stoffen. Sommigen weten echter al lang dat ze in januari reddeloos verloren zijn. Ziehier Stijn en Sterre: teleurstellingen in spe.
Ze is nu bijna een jaar schepen in Gent. De eerste burger van studenten en zeer actief op sociale media. Schamper ging praten met schepen van jeugd Hafsa El-Bazioui over Gent en haar studenten.
Filip Dewinters controversiële en fel geanticipeerde lezing aan UGent had uiteindelijk weinig om het lijf, behalve enkele geliefkoosde extreemrechtse clichés. Opmerkelijkste momenten van de avond waren de opstootjes vooraf en de interventie van Maarten Boudry op het einde van de lezing.
True-crimeliefhebbers van UGent beleven hoogdagen. Een misdaadgolf overspoelt de stad en de dieven lijken uiterst professioneel te werk te gaan. De universiteit en de Gentse Studentenraad roepen op tot waakzaamheid.
Wie dezer dagen in een bib blokt, is maar beter goed verzekerd. In de faculteitsbibliotheek van de economen werden op 16 november namelijk vijf laptops gestolen. Waarschijnlijk gaat het om meerdere daders.
Elk jaar willen meer studenten op kot, maar het aanbod groeit niet even snel. De prijzen stijgen en koten worden luxeproducten. Wat is de oorsprong van dit probleem? En hoe lossen we het op? De stad, de studenten en de universiteit zien elk eigen oorzaken en oplossingen.