Studium ondanks gratis vat geen overweldigend succes

De UGent heeft een platform waarop studenten samenvattingen, notities en zelfs examenvragen kunnen delen: Studium. Hoort u het donderen in Keulen? Geen zorg, u bent niet de enige. Heel wat studenten vonden hun weg naar het platform nog niet. 

Het is niet zo dat er op Studium enkel krekelgeluiden weerklinken. Voor de grote vakken in de meeste grote richtingen kan je er wel een samenvatting of enkele lesnotities terugvinden. Dat hoeft ook niet te verbazen. Zoals iedereen weet, zijn de Blandino's en de psychologen de communisten van de universiteit. Ook bij de wetenschapsrichtingen liggen de samenvattingen voor het rapen. "Dat is ergens logisch", vertelt Emmanuel Beyer, praeses van het FaculteitenKonvent op het moment van de lancering van Studium. "De VTK (facultaire kring van de burgies, red.) heeft meegewerkt aan de oprichting ervan." De Gentse Studentenraad besloot daarna om het project universiteitsbreed uit te rollen.

Het Gratis Vat

Op dezelfde manier is ook de oogst bij de notoir egoïstische richtingen voorspelbaar. De volledige bachelor Geneeskunde moet het doen met één schamele samenvatting voor een vak van vier studiepunten. Bij de bachelor Diergeneeskunde is er voor geen enkel vak een samenvatting, examenvragen of notities geüpload. Vreemd genoeg moeten we ook een richting als de Pol&Soc tot die categorie rekenen. Er zijn wel samenvattingen en notities beschikbaar, maar ze liggen bijzonder dun gezaaid.

Ook 'kleinere' richtingen hebben veelal geen groot aanbod. Richtingen als Farmaceutische Wetenschappen en de verscheidene taalrichtingen moeten het zonder of met bijzonder weinig samenvattingen stellen. 

"Dit vak is typisch Nele" - informatie over een vak op Studium

Vaak zijn de samenvattingen afkomstig van een handvol wilde weldoeners die hun kennis met de komende generaties delen. Dat is onder andere het geval bij de Burgerlijk Ingenieur-Architecten, waar twee mensen het gros van alle samenvattingen online zwierden, inclusief goudeerlijke reviews van vakken ("Dit vak is typisch Nele").

Dat er überhaupt samenvattingen op Studium staan, is niet geheel te danken aan de innerlijke goedheid van studenten. De stuurgroep van Studium, met onder andere het FK en de GSR, organiseerde vorig academiejaar een wedstrijd. Daarbij kreeg de facultaire kring met de meeste samenvattingen per student in de richting een gratis vat. In dat opzicht is het verbazingwekkend dat er nog richtingen zijn waarbij er vakken zonder samenvatting zijn.

Het is wellicht de grote kracht van Studium: je hoeft niemand te kennen om aan samenvattingen te raken. Tegelijk vormt dat systeem een probleem. Op het platform staan samenvattingen van tot drie academiejaren geleden. Als de cursus tussen de upload van de samenvatting en de download door een luie student veranderd is, heeft laatstgenoemde het onherroepelijk vlaggen. Nog een klein probleempje dat misschien wat denigrerend klinkt, maar reëel is: wat als de uploader een randdebiel is? Studium heeft wel een beoordelingssysteem, maar zoals dat gaat met samenvattingen, kan je meestal pas op je puntenbriefje de kwaliteit ervan meten. Dat is zeker het geval voor de versere samenvattingen, waar nog niemand een beoordeling voor heeft ingevuld. Nul sterren voor Merel van Studium en een retourtje augustus voor jezelf.

Stasi

De belangrijkste reden waarom Studium geen overdonderend succes is, ligt wellicht in het Onderwijs- en Examenreglement (OER). Dat verbiedt het verspreiden van materiaal van lesgevers zonder toestemming, "tegen betaling en/of met winstoogmerk". Ooit bestond bij proffen en lesgevers het plan om ook gratis notitie- en samenvattingdelen te verbieden, maar dat raakte uiteindelijk niet door de Onderwijsraad. Onderling gratis notities en samenvattingen delen mag dus wel volgens de letter van de wet.

"Denk niet dat ik niet durf te procederen" - anonieme rechtenprof

Al zijn sommige proffen ook daarvoor bijzonder streng. Een rechtenprof zou volgens ooggetuigen in zijn eerste les gedreigd hebben met de woorden: "Denk niet dat ik niet durf te procederen." Jitse Van Nueten, verantwoordelijke Digitalisering bij de GSR nuanceert echter dat er nog geen precedent is. De proffen hebben volgens haar wel degelijk een punt dat ze hun intellectuele eigendom mogen beschermen, maar daarnaast helpt het een enorm aantal studenten die vaak gewoon eens de leerstof anders verwoord willen zien staan. Maar wie gewoon een samenvatting deelt met vrienden, moet al enorm zijn best doen om geklist te worden door de intellectuele-eigendom-Stasi. Studium blijft ook niet toegankelijk voor proffen: een waar Tortuga voor studenten zal het nooit worden, maar je hebt nog tijd om je dood te faken als je betrapt zou worden.

Een andere reden waarom Studium terra incognita blijft voor menig student blijkt volgens Van Nueten miscommunicatie: "Tussen de GSR en het FK is er volgens mij verkeerde informatie gedeeld, waardoor het idee ontstond dat de verenigingen hun eigen documenten handmatig moesten overzetten, wat veel werk betekent. Dit klopt niet, de GSR had zelfs iemand in dienst genomen om dit met scriptjes op te lossen. Ik ben vorig jaar ook vice-praeses geweest bij WiNA, en ben pas bij de GSR erachter gekomen dat we eigenlijk heel verkeerde informatie hebben gekregen." Ook het feit dat studentenverenigingen hiermee hun kans op winst bij de betalende studentencursussen, of stucu's, verloren zien gaan, speelt volgens Van Nueten mee: "Dat is winst die heel moeilijk ergens anders te halen is. Dat is een beetje hetzelfde idee als waarom verenigingen geen tweedehands boeken zouden verkopen." Ook Beyer bevestigt dat stucu's een motivatie zijn om niet alles zomaar online te zetten. Verenigingen zijn doorgaans slim genoeg om daar na aftrek van de drukkosten nog iets aan over te houden.

Hoop doet leven

De GSR rekent onder andere op het FK om meer studenten naar het beloofde studiemateriaalland te lokken. Dat zou wel eens kunnen tegenvallen. "Het FK kan dat niet opleggen", legt Beyer uit. "Het kan enkel ondersteunen. Ik heb het op meerdere Algemene Vergaderingen opgebracht." Maar als een vereniging niet wil meewerken, dan valt daar niks aan te doen.

Er is evenwel hoop voor Studium. "Samenvattingen leiden tot meer samenvattingen", redeneert Beyer. Naarmate er meer online komt, zal het platform volgens hem meer studenten aantrekken. Dat zou dan weer resulteren in meer samenvattingen. Van Nueten kijkt enerzijds naar het FK om de verenigingen te bereiken, maar blijft ook zelf via de GSR inzetten op de bekendheid van het platform, onder andere door een directe link op hun site. "De GSR heeft echter niet overal evenveel naambekendheid, maar we hebben wel de VTK en het FK die net iets meer gaan kunnen trekken aan onze zijde." De grote uitdaging voor Studium wordt de concurrentie van andere, betalende (en dus illegale) websites. Pakweg Studocu werkt op een gelijkaardige manier, maar geniet meer naamsbekendheid.

0
Gemiddeld: 4 (3 stemmen)

Reactie toevoegen