De beste playlist voor de herfst: depressie met een vleugje springen in plassen

Depressies, oranje blaadjes en regenjassen

Trek een trui aan en zoek je leren schoenen, want de herfst is terug. Spooky season schiet uit de startblokken in al zijn glorie, en we blijven met veel plezier een avond binnen. Hier is de perfecte afspeellijst voor een natte oktoberavond.

De herfst is in het land, en dat betekent een prachtig kleurrijk bladerdek, eindelijk die mooie wollen trui weer kunnen aantrekken en kopjes warme chocolademelk onder het ritmische getokkel van een oktoberbui. Maar de herfst is evengoed met een drijfnatte jeansbroek aankomen in de les, het teleurstellende voorspel voor de feestdagen en een deprimerende grauwe versie van de lente.

Regina Spektor - Samson

Er bestaan in de Engelse taal weinig frasen die dieper snijden dan de "You are my sweetest downfall", waarmee Regina Spektor 'Samson' bijna fluisterend opent. In de drie minuten die erop volgen, vertelt ze een met verdriet doordrenkte versie van het klassieke verhaal over de bijbelse held Samson die door zijn geliefde Delila verraden wordt. Ze snijdt zijn haren en zo ook Samsons buitengewone kracht af. Er bestaan verschillende theorieën over de verteller in het nummer. Op het eerste gezicht lijkt Delila zelf het woord te krijgen, en krijgen we zo een vrouwelijk perspectief dat in de Bijbel ontbreekt. Of is hier een derde wiel aan de relationele wagen aan het woord? "The Bible didn't mention us", lijkt in die richting te wijzen. In de meest eigentijdse interpretatie is 'Samson' een kankerpatiënt, wiens geliefde hem zijn haren en kracht ziet verliezen. Gelijk wie de verteller is, Spektor maakt er een hartverscheurend nummer van dat geen nekhaar of traanklier onberoerd laat.

The Communards - Don't leave me this way

Voor de welgemeendste 'baby'-uitroep uit de muziekgeschiedenis moet je bij deze britpopklassieker zijn. Nooit was er een nummer dat beter het gevoel verwoordde van met gelaarsde voeten van de ene in de andere plas te springen terwijl je oranje bladeren als plussize confettisnippers door de stralen van de namiddagzon laat dwarrelen. 'Don't leave me this way' is lachend tegen de wind in naar huis rennen om een septemberbui te vlug af te zijn en halverwege beseffen dat de wolken sneller zweven dan jij kan lopen, om je vervolgens over te geven aan de druppels.


Rheingold - Fluss

Een nummer als een gloeiend hete kachel die op ontploffen staat. Zover komt het evenwel nooit. Rheingold zijn Duitsers, ze hebben alles onder controle, of wat dacht u. 'Fluss' is een ode aan de rivier. Soms moet je het niet moeilijker maken dan het is: rivieren zijn cool en überregional. Het lied stroomt met een gestaag tempo door nostalgische herinneringen aan een tijd toen rivieren nog de levensaders van de gemeenschap waren. Knetterende houtblokken geïnfuseerd met een vleugje melancholie.

 

Ontdek in deze playlist nog meer herfstige nummers!

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen