Op een vergeten campus van de UGent in een onopvallend gebouw borrelden door de kernreactor Thetis bijna veertig jaar lang wetenschappelijke resultaten naar boven. Vandaag is er enkel een radioactieve holte om ons te herinneren aan zijn aanwezigheid.
Nu volgen de studenten geneeskunde les op Campus UZ, maar tot de jaren 60 moesten ze naar de huidige Bijlokesite.
Campus UZ is voor veel studenten bovengronds al een doolhof, maar dat is niets vergeleken met de ondergrondse gangen. Normaal zie je er klusjesmannen en dokters op de fiets, maar nu dus ook drie studenten op een journalistieke ontdekkingsmissie.
In de vorige editie stond het hele Technicum-complex aan de Sint-Pietersnieuwstraat in de schijnwerpers. Nu is het de beurt aan blok 5 van datzelfde Technicum.
Het Technicum is een spiksplinternieuw gerenoveerd architecturaal pareltje in hartje Gent. Het gele gebouw, parallel gelegen aan de Muinkschelde en de Blandijnberg, mocht de voorbije eeuw al een resem aan functies vervullen.
Tien minuten van de studentenbuurt bevindt zich de 'eerste faculteit', de thuis van de toekomstige juristen en criminologen. De ingang aan de Universiteitsstraat is wat magertjes, maar de andere zijde, langs de Volderstraat, biedt een schat.
Achter de bouwstellingen van de Plateau-Rozier schuilt een verborgen pareltje. Die imposante indruk verdwijnt al snel wanneer je het gebouw binnenwandelt. Bestaat er nog een rooskleurige toekomst voor de meest verwarrende UGentcampus?
Al in 2021 schreef Schamper dat de filmzaal Paddenhoek afgebroken zou worden wegens besparingen. Het is nu twee jaar later en het gebouw blijft nog kranig overeind.
Wie de Boekentoren binnenstapt, waant zich niet meteen in een bibliotheek. 65 kilometer aan boekenplanken, ongeveer even lang als de Belgische kust, zit verscholen in het gebouw, de ene helft in de toren, de andere helft onder de grond.
De Blandijn, tempel van de progressieve roker, historisch bastion tegen lezingen van Filip Dewinter, en qua hoogte net in de schaduw van de Boekentoren. Maar ondergronds vinden er taferelen plaats die het daglicht niet mogen zien.
Gent is een architecturaal pareltje rijker. De renovatie van het Wintercircus heeft oude glorie in ere hersteld en creëert voor een cultureel knooppunt nabij de Krook. Zo wordt er een nieuw hoofdstuk geschreven in de lange geschiedenis van het pand.
UGent profileert zich graag als een respectabele, internationale universiteit. Waar ontvang je echter het best politici, diplomaten en intellectuele rocksterren? Eén antwoord: Het Pand.
Welkom op een van de meest onbekende, maar tegelijk mooiste campussen die UGent rijk is. Campus Rommelaere wordt – terecht – al eens vergeleken met Zweinstein. Maar waarvoor dient dat prachtige gebouw naast De Bijloke?
Iedereen moet dagelijks naar het toilet: studenten, lesgevers en ander UGentpersoneel. De rector, Rik Van de Walle, hoort daar natuurlijk ook bij. Maar heb je je al eens afgevraagd naar wat voor een toilet de rector gaat?
Al meer dan veertig jaar ontwaken studenten in home Vermeylen door de schaterende peuters onder hun ramen. De allerkleinsten kunnen er terecht in een van de zes kinderdagverblijven om te spelen, dutten en indien gewenst een vegetarische lunch te eten.
Iedere ingenieursstudent is al eens verdwaald in de gangen van de Plateau-Rozier. Het gebouw herbergt meer geheimen dan het doet uitschijnen. Bovengronds vinden we aula's, bureaus en ook de volkssterrenwacht. Maar wat met de verlaten kelders?