UGent verkend: de kelders van de Plateau-Rozier

Iedere ingenieursstudent is al eens verdwaald in de gangen van de Plateau-Rozier. Het gebouw herbergt meer geheimen dan het doet uitschijnen. Bovengronds vinden we aula's, bureaus en ook de volkssterrenwacht. Maar wat met de verlaten kelders?

ingang Plateaustraat

Hoewel de meeste mensen het gebouw zullen betreden via de hoofdingang, zijn er ook een aantal alternatieve ingangen. De bekendste is waarschijnlijk de ingang naar de fietsenstalling. In de Gustaaf Magnelstraat kan je zelfs nog via een verdoken poortje de mysterieuze kelders betreden.

ingang Gustaaf Magnelstraat

Ondanks de werken die er momenteel plaatsvinden, is het indrukwekkend om rond te dwalen in deze gangen. Ze kunnen gebruikt worden om een doorsteek te maken naar de andere kant van het complex. Het betreden van de gangen bij schemering is een veel avontuurlijkere ervaring dan bij daglicht. Het gebouw is afgewerkt in het jaar 1889 en bepaalde ruimtes zijn er bijna onaangetast gebleven. Dit merk je vooral aan de gedateerde tegels en afwerkingen.

Hoewel de kelders zich op verdieping -1 bevinden, is er een nóg lager niveau. Daar zijn een aantal watertanks. Het ontdekken van de ingang hiernaartoe is een uitdaging voor een andere keer. Maar het is ondertussen duidelijk: Gent heeft een eigen Zweinstein.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen