Heb je altijd al neergekeken op de richting van je vrienden? Tijd om dat dedain even aan de kant te schuiven! Je zult hun (verder nutteloze) kennis immers nodig hebben in dit interfacultair kruiswoordraadsel. Bonuspunten voor wie de schrijffout vindt.
Het Gravensteen is de kroongetuige en hét symbool van middeleeuws Gent. De afgelopen maanden werd het kasteel het onderwerp van een felle discussie over het belang van erfgoed.
In maart 1997 werd een theaterzaaltje in de Paddenhoek omgebouwd tot filmzaal. De zaal werd er toen geopend met 'Dood in Venetië'. Nu lijkt de sfeervolle, gezellige filmzaal zelf ten dode opgeschreven.
Een rustige zaterdagnamiddag. Eindelijk tijd om aan 'Oorlog en vrede' te beginnen, denk je. Of nee, snijd nu toch maar eens de nieuwe van Lize Spit aan. Of zwicht je voor David van Reybroucks 'Congo' dat al jaren stof ligt te vergaren op je vensterbank?
Zullen ze hem temmen, die fiere Vlaemsche Jan Jambon? Het boek 'Vlaanderen excelleert!?' bundelt diverse stemmen die hun ongenoegen uiten over de cultuurbesparingen van de Vlaamse Regering.
Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint-Nicolaas en ieder jaar hetzelfde zwartepietendebat. Gonzalo Fernandez en Ashar Medina, de Nederlandse bedenkers van de satirische antiheld 'Neukpiet', vinden het welletjes.
Kris Berwouts mag zich na meer dan dertig jaar activiteiten in Midden-Afrika met recht en rede een expert noemen. In zijn nieuwe boek, 'Mijn leven als mushamuka', neemt hij ons mee op een reis doorheen de geschiedenis van Congo, Rwanda en Burundi.
Is Recht en Criminologie een vuilbakfaculteit vol arrogante snobs en wannabe-detectives? Decaan Michel Tison brengt de keiharde waarheid aan het licht.
Zestien professoren van Vlaamse universiteiten proberen een miljoen euro in te zamelen voor kinderen en jongeren in kansarmoede. Met de solidariteitsactie '1000x1000' zetten ze zich in tegen de ongelijkheid in Vlaanderen, een probleem dat pijnlijk duidelijk werd tijdens de coronacrisis.
VOEM (Vereniging voor Ontwikkeling en Emancipatie van Moslims) vierde vorig jaar haar dertigste verjaardag. Voor deze gelegenheid brachten ze een boek uit waarin ze terugblikken op de Belgische migratiegeschiedenis van de afgelopen decennia.
Boerenpummels, hoge werklast of stevige feestvierders? Marc Van Meirvenne, decaan van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen breekt een lans voor zijn studenten.
De laatste jaren wierpen hashtags zoals #MeToo, #OscarsSoWhite en #OscarsSoMale donkere schaduwen over de audiovisuele sector. Film Fest Gent discussieerde op de Dag van het Diverse Filmberoep (vrijdag 16 oktober) over het belang van diversiteit en representatie.
Allemaal vrouwen, garantie op werkloosheid of pseudowetenschap? Ann Buysse, decaan van de Faculteit Psychologie en Pedagogische Wetenschappen (FPPW) onthult de ware aard van haar studenten.
De betekenissen die aan het Lam Gods kunnen verleend worden, zijn praktisch oneindig. Dat bewijst de expo Lamb of God in de Machariuswijk: (Arabsiche) kalligrafie wordt er op fantastische wijze verweven met de beroemde panelen van Van Eyck.
Geldwolven, dikke nekken of de helden van de gezondheidszorg? Piet Hoebeke, decaan van de Faculteit Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen onthult de ware aard van de geneeskundestudent.
De cultuursector kreeg het de afgelopen maanden zwaar te verduren. Naast de kleine kunstenaars voelen ook de cultuurhuizen de impact van de crisis. Tijden als deze vergen niet alleen creatieve oplossingen, maar geven ook inzicht in de rol van cultuur in onze maatschappij.
De voorbije weken kwam ons land tot stilstand, maar zij werkten voort, de onzichtbare en soms ondergewaardeerde handen die de machine draaiende houden. Getuigenissen van de boeren die voortploegden: een kleine bloemlezing.
De voorbije weken kwam ons land tot stilstand, maar zij werkten voort, de onzichtbare en vaak ondergewaardeerde handen die de machine draaiende houden. Getuigenissen van de boeren die voortploegden: een kleine bloemlezing.
India staat bekend als de verkrachtingshoofdstad van de wereld. Al jarenlang protesteren duizenden Indiërs tegen vrouwengeweld, toch blijft het aantal verkrachtingen jaar na jaar stijgen. Strengere maatregelen lijken niet aan te slaan. Moeten de oorzaken en oplossingen elders gezocht worden?
Tegenwoordig kun je in ongeveer elke buurt in Latijns-Amerika een evangelische kerk vinden: het bewijs dat deze aftakking van de protestantse gemeenschap steeds meer grip op het dagelijkse leven begint te krijgen. Het werelddeel dat eeuwenlang een synoniem voor katholicisme is geweest ondergaat heftige religieuze transformaties die de fundamenten van haar politieke, economische en ethisch-religieuze beleid grondig veranderen.