Plastic is overal rondom ons: in de supermarkt kan je er niet aan ontsnappen en de oceanen zijn één grote plasticsoep. Kan een student ook een steentje bijdragen aan een plasticvrije(re) wereld? Een week lang speelden wij het proefkonijn.
UGent'ers blinken niet alleen uit in de aula, maar ook op het sportveld. Zo ook Hélène Brasseur, die samen met de Red Panthers, de Belgische hockeyvrouwen, net naast een medaille greep. Een gesprek over de Spelen en vrouwen in mannensport.
De UGent omarmt de technologische revolutie en moedigt iedereen nu aan om generatieve AI te gebruiken. Of die revolutie de masterproef zal doden, zal de toekomst nog uitwijzen, maar kan ChatGPT een artikel voor Schamper schrijven?
Dat de UGent meer doet dan enkel lessen en verkiezingen organiseren, weten we allemaal. Maar hoe zit het nu precies met het onderzoek aan de universiteit en waar houden al die onderzoekers zich mee bezig? Een overzicht van alle UGent-faculteiten.
Deep learning en AI zijn de laatste tijd hot and happening, maar de gevolgen ervan zijn niet altijd onschuldig. Zo worden sommige technieken gebruikt om pornografische beelden te maken van beroemdheden. Is dat een probleem en wat wordt eraan gedaan?
Het is niet omdat je iets niet kunt zien, dat het er niet is, die leuze geldt des te meer voor microplastics. Vaak zijn we ons niet bewust van hun aanwezigheid, terwijl ze eigenlijk overal rondom ons zijn. Maar wat zijn microplastics eigenlijk?
Kan het kwaad om die ene uitgedroogde mascara of fles zonnecrème van drie zomers geleden nog eens te gebruiken? Er gaan veel verhalen de ronde over wat er kan gebeuren als je vervallen cosmetica gebruikt, maar kloppen die ook allemaal?
Een goede avond is niet geslaagd zonder goede frietjes, maar in welke frituur haal je het meeste waar voor je geld? Wij volgden in de voetsporen van de legendarische Stijn Baert en zochten de beste frituur, of toch die met de beste prijs-kwaliteitverhouding.
Na elf doctarandi, doctorandae en doctoranda in de schijnwerpers te zetten en hun onderzoek te delen met leesgierige studenten en personeelsleden, is het nu tijd aan onze redacteurs zelf. Want zij zijn immers ook toe aan hun (quasi-)proefstuk.
Goede wijn behoeft geen krans. En als je het internet moet geloven ook geen kurkentrekker. Wij testten realistische en minder realistische huis-tuin-en-keukenalternatieven voor de goeie oude flesopener.
Een pita om half drie, een lasagne van den Aldi, of een soepje van de Brug. Het enige dat nog wilder is dan het uitgaansleven van een student is zijn eetpatroon. Trainer en gediplomeerd diëtist Robbe Vandenhoucke geeft tekst en uitleg.