Na elf doctarandi, doctorandae en doctoranda in de schijnwerpers te zetten en hun onderzoek te delen met leesgierige studenten en personeelsleden, is het nu tijd aan onze redacteurs zelf. Want zij zijn immers ook toe aan hun (quasi-)proefstuk.
Snel, snel, snel! Dit is je laatste kans om dit semester leuke dingen te doen en de realiteit te ontvluchten. (Papers, examens, deadlines, wat?) Kijk snel wat er allemaal te doen is in dit handige overzichtje.
Binnenkort zijn het verkiezingen voor de studentenvertegenwoordigers en is het tijd om nieuwe leden voor de Raad van Bestuur (RvB) en de Sociale Raad (SoRa) te kiezen. Wat doen ze daar in die raden? En heeft dat eigenlijk wel zin?
Nienke Moernaut is doctor in de klinische psychologie en schreef onlangs haar doctoraat 'Broken narratives – subjective experience of psychosis'. Daarnaast werkt ze als vrijwilliger bij BOTS, een ontmoetingsplek voor mensen met psychose(-gevoeligheid).
De paasvakantie is voorbij en of je nu erg productief geweest bent of niet, er staan meer dan genoeg verenigingen klaar om je druk bezig te houden de komende weken. Hoog tijd dus om de examens weer even te vergeten!
De heilige graal van elke student: acht uur slaap. Ze kunnen niet zonder, tenzij ze de nood voelen om een stapje in de wereld te gaan zetten. Acht uur slaap is echter niet altijd de norm geweest. En misschien moet dat het ook niet meer zijn.
We kijken niet vreemd op van de studieschuld in de verre Verenigde Staten, maar ook dichter bij huis studeren er op dit moment studenten af met een studieschuld van duizenden euro's. Welkom in het Nederlandse studentenleven (en in de schuldenput).
Het Gravensteen is de kroongetuige en hét symbool van middeleeuws Gent. De afgelopen maanden werd het kasteel het onderwerp van een felle discussie over het belang van erfgoed.
De afgelopen weken kwamen er talloze klachten binnen, zowel van professoren als studenten. Nee, het ging niet over een beter soeprecept dat ze afgetroggeld hadden bij hun omaatjes. Het probleem waar vele studenten mee kampen is van fundamentelere aard.
Een rustige zaterdagnamiddag. Eindelijk tijd om aan 'Oorlog en vrede' te beginnen, denk je. Of nee, snijd nu toch maar eens de nieuwe van Lize Spit aan. Of zwicht je voor David van Reybroucks 'Congo' dat al jaren stof ligt te vergaren op je vensterbank?
Het tweede semester is begonnen en met een nieuw semester komen goede voornemens. Voor iedereen die dit semester meer wil doen dan enkel studeren, is het misschien tijd om een kijkje te nemen bij de studentenvertegenwoordigers aan de UGent.
Thomas Jacobs studeerde geschiedenis en behaalde daarna ook een master in internationale relaties en diplomatiek aan het Europacollege in Brugge. Momenteel is hij aan de slag als postdoc bij het Centrum voor EU-studies, waar hij discoursanalyse en handelsbeleid onderzoekt.
Zoom, symbolische soep en weinig of geen groepsactiviteiten in 't echt. We kennen allemaal de struggles van het Belgische studentenleven, maar hoe zit het in het buitenland?
Een stage is voor studenten vaak de laatste stop voor ze op de arbeidsmarkt belanden, en door het gebrek aan een wettelijk kader is het voor velen op financieel vlak een onaangename periode. Het Europees Parlement besloot enkele weken geleden om daar een mouw aan te passen.
Een kot, studiegeld en hier en daar een pintje. Lesboeken zijn een onwelkome aanvulling op de rekening van de student. Ontdek hoe je je spaarcentjes beschermt tegen de aankoop van dat extravagant hoopje gekleurd papier.
An Baeyens is geen typische docente aan de UGent. Naast enkele praktisch gerichte opleidingsonderdelen in de hogere jaren geeft ze ook Engelse Grammatica in de eerste bachelor Toegepaste Taalkunde en sinds enkele jaren werkt ze ook als freelance tolk bij de Europese Unie.