Dat andere MSK

Niet alleen in Antwerpen is er een museum voor schone kunsten, ook Gent is zo'n museum rijk. Kan een museum dat 225 kaarsjes uitblaast ons verrassen? Of zitten de medewerkers evenveel stof te vergaren als hun werken?

Het MSK (Museum voor Schone Kunsten) te Gent is gelegen in het Citadelpark en is open van dinsdag tot en met zondag, en iedere eerste donderdag van de maand zelfs tot 22u, voor als je lange dagen met veel practica hebt. Nu weet je hoe en wanneer je het museum kan bezoeken, maar is het ook de moeite waard?

Laat ons bij het begin beginnen: veel meer dan moeite zal het je niet kosten. Het reductietarief voor mensen tot 26 jaar bedraagt maar 3 euro, een spotprijsje. Je krijgt er een interessant museum voor in de plaats, met een vaste collectie op de eerste verdieping en tijdelijke tentoonstellingen op de benedenverdieping. Het museum is zeker groot genoeg om een uurtje in rond te wandelen, maar ook niet zo groot dat het een daguitstap wordt; de perfecte grootte voor een museum dus.

De collecties dan. Als je van bombastische, religieus en mythisch geïnspireerde werken houdt, is de vaste collectie helemaal jouw ding. Je vindt er schilderijen van Bruegel, over Bosch tot Ensor. Maar mocht dit jou niet zinnen, niet getreurd: de tijdelijke collectie van Albert Baertsoen is verfrissend en bevat enkele leuke taferelen uit het Gent van twee eeuwen geleden. Als je je haast, kan je die nog bezoeken want de tentoonstelling loopt tot 27 november.

Een museum moet in de 21ste eeuw echter meer zijn dan simpelweg een schilderijenstaanplaats. Het MSK pakt dan ook uit met allerlei andere projecten: van kinderworkshops tot LGBTQ+-rondleidingen. Ook hun aandacht voor vaak vergeten groepen zoals mensen met een visuele beperking of anderstaligen is opmerkelijk. Dit is het eerste museum waar we daarvoor zoveel moeite gewaarwerden, van rondleidingen tot zelfs reliëfversies van enkele schilderijen.

Een museum moet in de 21ste eeuw meer zijn dan simpelweg een schilderijenstaanplaats.

Met al deze info zal het weinig verrassen dat het museumbezoek geslaagd was. Van zaal tot zaal werden we overdonderd door zowel bekende werken als totaal nieuwe ontdekkingen, waarbij vanzelfsprekende selfies niet konden ontbreken. Maar toch kwamen er langzaam minpuntjes bovendrijven. Zo werd onze ontdekkingsreis een beetje chaotisch door de vele gangen en paden die door elkaar liepen. Een zaal is de eerste keer dat je die tegenkomt zeer indrukwekkend, de derde keer al een pak minder. Ook de variatie binnen de verschillende zalen kan soms tegensteken: een portret met witte kraag en zwarte kleren was misschien een beetje indrukwekkend in de 17de eeuw, maar na vijf portretten heb je het wel gezien. Wat extra informatie bij deze werken zou al een hoognodig handvat bieden. Ten slotte is er ook amper sprake van interactie, onder andere door het net genoemde gebrek aan context en extra informatie. Een paar doordachte vragen of een vergelijking van gelijkaardige werken zou al snel voor wat meer dialoog kunnen zorgen, zowel met de werken als met je mogelijke medebezoeker.

Samengevat is het MSK dus een rijke ervaring en zeker een aanrader, al is het maar voor de zeer schappelijke prijs en de originele tijdelijke tentoonstellingen. De kans dat je jouw hart in dit museum zal verliezen, is echter even waarschijnlijk als de vondst van 'De rechtvaardige rechters'. 

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen