Iedereen herinnert zich wel die ene boomtekening uit de middelbare school over talen die terugleiden naar een mysterieuze voorouderstaal, het Proto-Indo-Europees. Wat was dat eigenlijk?
Het debat rond genderneutrale voornaamwoorden is niet enkel taalkundig van aard, maar ook een discussie over identiteit. De ene taal blijkt zich al wat beter aan te passen aan het veranderend maatschappelijk landschap dan de andere.
Niels Planckaert doet onderzoek naar meertaligheid bij kinderen, met een focus op immersiescholen in het Franstalig onderwijs. Schamper ging met hem in gesprek over zijn onderzoek, onderzoek bij kinderen en het onderwijslandschap in België.
Misschien herinner je je de streken van Reinaert de vos nog uit je humaniora? In Nederlandse Letterkunde II ga je een stap verder: je ontdekt het Middelnederlands als een taal vol verrassende wendingen en unieke uitdrukkingen die nog altijd resoneren.
Herinner je je 13 oktober nog? Dat moment waarop je met een rood potloodje in je hand in het stemhokje stond. Of misschien zat je onderuitgezakt in de zetel, terwijl de televisie ruiste en het weer buiten weinig reden gaf om op te staan.
In de film 'Julie zwijgt' laat Leonardo van Dijl de stilte spreken.
Onderzoekers in Europa gebruiken jaarlijks 22 miljoen dieren voor wetenschappelijke experimenten. Vaak is dit van cruciaal belang voor de ontwikkeling van nieuwe medicijnen. Welke regels moet de UGent hierbij in acht nemen en waar liggen de ethische grenzen?
Stel je even voor dat je, samen met je familie, plots je eigen huis moet verlaten en honderden kilometers moet rondzwerven zonder een duidelijk eindpunt. Je verlaat alles wat je kent en moet onderweg zoeken naar voedsel en water om te overleven.
Kids with Buns staat voor het muzikale duo Amber en Marie. In dit interview vertellen ze hoe hun muzikale reis begon, het belang van rolmodellen en hoe ze hun persoonlijke ervaringen omzetten in krachtige muziek.
Over het leven op kot zijn al genoeg middelmatige Vlaamse tv-series gemaakt, maar soms overtreft de werkelijkheid de fictie. Drie redacteurs klappen uit de biecht en delen de traumatische ervaringen en grensverleggende openbaringen die hun kot hen al opleverde.
Het blijkt dat Schamper niet alleen de uitgelezen bezigheidstherapie is tussen de lessen door, het is ook ‘s werelds meest veelzijdige gereedschap voor de onvoorbereide student.
Dompel jezelf onder in het betoverende rijk van Dungeons & Dragons, waar dobbelstenen de toekomst bepalen en avonturen ontspruiten uit creatieve hersenkronkels. Trek je mantel van nieuwsgierigheid aan en laat het ontdekken beginnen.
In de schijnbaar alledaagse momenten schuilt een schoonheid die vaak onopgemerkt blijft. Dit mag dan wel klinken als een cliché, de boodschap blijft relevant. Laten we samen de mensheid koesteren, zolang we onder de mensen zijn.
Hönsafötter & gulerötter. Nee, dit is niet de naam van een zoveelste balletjesgerecht van de welbekende meubelwinkel. Connecteer alvast je boxen en laat de vloer maar trillen op klanken van Snaarmaarwaar en The Irish Rovers.
Koen Wylin is professor aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte waar hij onder andere Latijnse taalbeheersing doceert. Daarnaast probeert de classicus zijn passie voor de taal ook door te geven aan pubers in het middelbaar.