Middelnederlands: meer levend dan ooit

Misschien herinner je je de streken van Reinaert de vos nog uit je humaniora? In Nederlandse Letterkunde II ga je een stap verder: je ontdekt het Middelnederlands als een taal vol verrassende wendingen en unieke uitdrukkingen die nog altijd resoneren.

Maak bijvoorbeeld kennis met Jacob van Maerlant, de West-Vlaming die in zijn tijd als een echte bruggenbouwer fungeerde. Laat die stoffige reputatie maar achterwege, want deze man gaf een frisse draai aan wetenschap en verhalen in het Middelnederlands. Met zijn diepgaande analyses van natuur, geschiedenis en moraal biedt hij een unieke blik op de middeleeuwse samenleving. Maerlants teksten bewijzen dat er niet één Middelnederlands bestaat, maar een variëteit aan dialecten in de overleveringen.

 

Je ontdekt ook de 'Roman van Ferguut', waarin Ferguut, na een teleurstellende dag aan het hof, verloren en doorweekt onder een boom zit. Wanneer een jonkvrouw hem vraagt waarom hij daar is, antwoordt hij: "Joncvrouwe, hadde mi yeman geleent sijn huus, in ware dus niet bereent." Heel vaak gaat de ziel van een tekst verloren wanneer het wordt vertaald naar een andere taal. Door het Middelnederlands te begrijpen, ontdek je de pracht in zinnen zoals deze. En misschien vind je ook wel wijsheden in 'Het boek van Sidrac', een encyclopedisch werk waarin de wijze Sidrac, door middel van een vraag-en-antwoordspel, essentiële kennis over de wereld en het leven onthult, met thema's die ons vandaag de dag nog aanspreken.

Het vak bestaat uit hoorcolleges en oefencolleges. De hoorcolleges van professor Youri Desplenter gaan over de achtergrond van het Middelnederlands. Via oefencolleges met dr. Veerle Uyttersprot leer je de taal.

Zoals Reinaert de vos ooit tegen Bruun de beer verkondigde: "Gaet toe ende crupet daer in."
 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen