De blok komt eraan en daarmee stijgt het aantal Belgische luisteraars van lofibeats exponentieel. Waarom wil iedereen samen met het lofimeisje en haar kat studeren? Waar komt het fenomeen vandaan?
Het angstzweet breekt menig student uit als ze denken aan die ene paper, bachelor- of masterproef, of misschien zelfs doctoraat. Net zoals Newton ooit beschreef, staan we echter op de schouders van reuzen. Wat hebben die reuzen allemaal onderzocht? Voor uw gemak, quoteren we hun werk met Schampersterren.
Een pita om half drie, een lasagne van den Aldi, of een soepje van de Brug. Het enige dat nog wilder is dan het uitgaansleven van een student is zijn eetpatroon. Trainer en gediplomeerd diëtist Robbe Vandenhoucke geeft tekst en uitleg.
De laatste jaren deed Sibo Kanobana onderzoek naar tweetaligheid bij Brusselse beveiligingsagenten. De symbolische rol van het Nederlands en racistisch discours staan niet los van elkaar, maar wat zijn de gevolgen hiervan?
Het Romeinse Rijk is, spijtig genoeg, al even dood. Hun glorie is echter een hoop prestige, waardoor veel andere rijken, naties, dictators en anderen zielig claimden dat zij de enige échte opvolgers waren. Had iemand gelijk?
Met de examens zo dicht in de buurt hoopt menig student dat er uit het niets een meteoor komt die de wereld, of toch de UGent, vernietigt. Hoeveel schietgebedjes zouden de studenten hiervoor moeten doen? Of voor een andere apocalyps?
Mees Kempenaers doet onderzoek naar trans poëzie, een fenomeen dat nog maar net een rechtmatige plaats in academia opeist. Baanbrekend onderzoek dus, maar wat houdt het eigenlijk in?
De meeste Netflix-verslaafde studenten kennen wel een misdaadserie of twee. Maar zijn al die autopsieën en interventies op de plaats delict wel zo realistisch? Gerechtsgeneesheer prof. dr. Van Parys licht een tipje van de sluier op.
De elektrische step is ondertussen al een tijdje een vaste waarde in het Gentse straatbeeld. Nu lijken skateboards, rolschaatsen en andere manieren van rollende beweging ook steeds vaker voor te komen. Is dat wel praktisch haalbaar in Gent?
Het leven in lockdown is niet altijd een pretje. Dat beseft ook de UGent die een groot onderzoek naar mentaal welzijn in deze tijden lanceerde. We brengen u de resultaten, mét duiding.
Nirvana besefte het al in 'Smells Like Teen Spirit': geuren zijn wel degelijk een groot deel van ons bestaan. Van cultureel erfgoed tot parfumbibliotheken, binnen de wetenschap worden geuren almaar belangrijker. Of nemen ze ons alleen maar bij de neus?
Studeren is duur, maar verdient de subsidieslurpende universiteit onze zuurverdiende centjes wel? Bij wijze van experiment stelen we ons inschrijvingsgeld terug. Een totaal origineel idee dat zeker niet gestolen is van Neveneffecten.
Niet elke wetenschapper houdt zich bezig met proefbuizen, deeltjesversnellers of lasers. Dr. Schamperstein kiest voor een theoretische aanpak en baant zich een weg door formules, berekeningen en kennis om zijn licht te schijnen over een prangende maar absurde vraag.
We houden allemaal van smartphones, internet en Candy Crush. Zeker aangezien die laatste twee gratis zijn. Maar is dat wel terecht? Verkopen wij onszelf niet aan internetgiganten? Is dat wel ethisch? Filosoof Hans Schnitzler, expert terzake, verlicht ons.