Scriptiescala

De interessantste, gekste en verrassendste thesissen van bekende UGent-alumni

Het angstzweet breekt menig student uit als ze denken aan die ene paper, bachelor- of masterproef, of misschien zelfs doctoraat. Net zoals Newton ooit beschreef, staan we echter op de schouders van reuzen. Wat hebben die reuzen allemaal onderzocht? Voor uw gemak, quoteren we hun werk met Schampersterren.

Yves Leterme: de financiële autonomie van de Belgische steden en gemeenten

Yves Leterme, recente staatsvader, en politieke familie van de natte dweil, is een van onze bekendste en meest hooggeplaatste alumni. 'Club Financial Control Body' van de UEFA, adjunct-secretaris-generaal van de OESO, premier van België: de man heeft het allemaal gedaan. Zijn carrière wordt echter nog steeds overschaduwd door de bankencrisis van 2008. Hierop was Leterme echter prachtig voorbereid: hij bewees met zijn licentiaatsverhandeling dat hij kan zien waar er geld kan en moet bespaard worden.

Net zoals het algemeen nut van deze thesis (6/5 sterren) is ook de leesbaarheid beter dan verwacht, met slechts enkele uitschieters die weinig verrassend – vooral van economische – aard zijn (3/5). Indien hij evenveel talent zou hebben gehad voor het onthouden van de tekst van de 'Brabançonne' als voor het vinden van oplossingen voor gemeentelijke deficieten, dan zou hij misschien nog populair zijn geweest. (1/5 voor muzikaal talent). Totaal: 3,5/5 Schampersterren.

Marc Boone: Bourgondische staatsvormingsprocessen

De man, de mythe, de absolute legende Marc Boone kon natuurlijk niet ontbreken in deze scriptieduik. Zijn titanische proefschrift telt wel 1600 bladzijden en is volledig geschreven op een ouderwetse typemachine. Professor Boone onderzocht de financiële en sociaal-politieke achtergrond van het Bourgondische staatsvormingsproces in Gent tussen 1385 en 1453. Want wat zijn Gentse historici zonder hun geliefde middeleeuwen?

Een schrijfstijl à la Joepie zal je echter niet vinden in dit werk

Zij die niet weten wat dat inhoudt, hebben niet goed opgelet tijdens het vak historische kritiek. De Bourgondiërs waren namelijk zowat de Kardashians van de vroegmoderne tijd. Een schrijfstijl à la Joepie zal je echter niet vinden in dit werk. Het is namelijk geschreven met hoogst academisch taalgebruik. Bij deze krijgt leesbaarheid -589/5. De kans dat iemand sterft als je het op hen laat vallen? 11/5. Finaal verdict: 3,5/5 Schampersterren.

Mieke Van Herreweghe: Maken Manuele Bewegingen Taal?

Onze vicerector, toentertijd studente in Germaanse talen, brengt een klepper van een doctoraat op tafel. De kardinaalrode voorpagina is meteen al een blikvanger en wordt zeer sterk opgevolgd met een gedicht als epigraaf. Dit visueel aantrekkelijke werk, dat overigens veel verhelderende illustraties bevat, kwam uit in 1996 en bespreekt de Nederlandse syntaxis van jongeren die reeds voor enige taalverwerving doof waren. Het is een uitvoerig onderzoek dat ook factoren zoals dovenonderwijs en verschillen tussen talen beschouwt.

Uit het voorwoord blijkt meteen dat dit een onderzoek is dat onze vicerector nauw aan het hart ligt: haar dankbetuigingen zijn uitgebreid, maar ook ongelooflijk herkenbaar. Ze beginnen namelijk met de disclaimer dat het dankwoord relatief laat tegen de deadline geschreven is en er daarom misschien mensen in ontbreken. Deze leesbaarheid houdt aan doorheen het werk dat mooi gestructureerd en glashelder is. Van de scripties die hier besproken zijn, lijkt dit dan ook de meest waarschijnlijke kandidaat om voor het plezier gelezen te worden. Visuele aspect: 5/5, leesbaarheid: 4/5, beroering van de ziel: 7/5. Finaal verdict: 4,5/5 Schampersterren.

Braeckman: Darwin en de Eendenmosselen

Ook het brein achter de ontspannende stationsroman van Herakleitos schreef een PhD-paper. Prof. dr. Braeckman filosofeert de pannen van de grot in achthonderd bladzijden. Dat is ongeveer drie keer 'The Hobbit'! Hoofdthema's zijn Darwin, natuur, tijd, levend-zijn… en vooral vragen. Het gaat dus helemaal niet over twee leuke dieren, zoals de cover laat vermoeden. Misleidende voorpagina: 1/5 Schampersterren.

Misleidende voorpagina: 1/5 Schampersterren

Als ons iets opvalt, is het allereerst dat Braeckman bijzonder dankbaar is. Acht pagina's dank en zonder-jullie-had-ik-nooits. Zo vlot als hij zijn omgeving bedankt, vloeien ook de zinnen in elkaar over. Leesbaarheid krijgt dus 5/5 – voor een academische tekst. Qua nut kan het een 1 of een 5/5 worden, afhankelijk van hoe vatbaar je bent voor hoofd- of existentiële pijn. Tot slot heeft de paper een hoog je-moet-het-maar-bedenkengehalte. Met tussentitels zoals 'De natuurtheologische apologie voor vooruitgang en het optimisme' of 'Eendenmosselen, anti-idealisme en afscheid van het christendom' verdient professor Braeckman de ereplaats voor originaliteit. Dit werk verdient in totaal 3/5 Schampersterren.

Dirk Frimout: De meting van de zonne-intensiteit

Dirk Frimout, het Belgische equivalent van Yuri Gagarin, mag natuurlijk niet ontbreken in deze korte oplijsting. Toen de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur nog de faculteit der Toegepaste Wetenschappen heette, doctoreerde deze zeiler der sterren met een thesis over de meting van de zonne-intensiteit. Zijn magnum opus studenticosus omvat alles wat je zou verwachten: onleesbare wiskundige vergelijkingen, grafieken die het Atlasgebergte jaloers zouden maken en doorsneden van wonderbaarlijke machines zoals de spectrometer.

In zijn dankwoord eert Frimout uitbundig het Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie, kortweg het BIRA. Je zou voor minder een traantje van geluk wegpinken, wetende dat hij daar later zijn carrière zou starten voordat hij uiteindelijk de ruimte zou verkennen. Om deze thesis te lezen heb je misschien geen raket nodig, maar wel minstens een bachelor in een exacte wetenschap naar keuze. De leesbaarheid verdient daarom maximum een 2/5, het nut duidelijk een 5/5 als voorloper van zijn carrière. Deze thesis wint echter overduidelijk in de categorie 'nachtmerries van wiskunde in het vijfde middelbaar'. Een welverdiende 3,5/5 Schampersterren.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen