Roma Invicta

Het Romeinse Rijk is, spijtig genoeg, al even dood. Hun glorie is echter een hoop prestige, waardoor veel andere rijken, naties, dictators en anderen zielig claimden dat zij de enige échte opvolgers waren. Had iemand gelijk?

Oma Roma

Voor zij die niet goed opgelet hebben tijdens de lessen geschiedenis en Latijn is het waarschijnlijk nodig om een kleine opfrisser over de val van het Romeinse Rijk (RR) te krijgen. Het RR is eigenlijk tweemaal gevallen, een beetje zoals je oma voor ze naar het rusthuis gebracht werd. Dit komt omdat het RR, net zoals je oma, in de derde eeuw een beetje een crisis had. Een hele toffe kerel, Constantijn, won ergens tijdens die crisis een oorlogje en verplaatste zo de hoofdstad van Rome naar, hou je vast: Constantinopel. Je oma, het RR dus, kon echter niet kiezen tussen Rome en Constantinopel en besloot dan maar twee verschillende levens te leiden: het West-Romeinse Rijk en het Oost-Romeinse Rijk. Jammer genoeg (maar gelukkig voor je oma) ging het West-RR ten onder, waarna het Oost-RR nog relatief lang en gelukkig leefde. Ook minnaars genaamd Constantinopel gaan echter ooit ten onder, en ergens in het jaar 1453 valt ook het Oost-RR. Iets met christenen op tocht naar je kruis, waarschijnlijk boos om het overspel van je oma.

Erfeniskwesties

Net zoals bij familiesterftes was er een heel gedoe rond de erfenis. Aangezien Rome zelf een paar keer in de fik gestoken was en Constantinopel ook niet in al te beste staat verkeerde, ging het minder over goederen en meer over status. Als je namelijk kon zeggen dat je afstamde van het enige echte RR, dan kon je doen alsof je keiveel (spirituele) macht had. Rome was namelijk zo cool in den ouwen tied (ook wel bekend als de oudheid) dat je per associatie ook cool werd.

Karel de Grote schreeuwde tijdens de koffietafel dat hij de enige echte opvolger was van het Romeinse Rijk

De eerste persoon om dat te doen was Karel de Grote, die ergens tijdens de koffietafel schreeuwde dat hij de enige echte opvolger was van het RR. De priester van dienst vond dat niet zo'n slecht punt en promoveerde hem pardoes tot eerste keizer van het Heilige Roomse Rijk. Wat is het toch fijn als je even kan vergeten dat het RR niet altijd even vriendelijk was voor christenen. Karel sterft en na een hele hoop hertekenen van lijnen komt het Heilige Roomse Rijk ongeveer overeen met het huidige Duitsland. Tot Napoleon opperde: "Moh, da's best een cool ding. Stoort niemand als ik het overneem, toch?" En ook hij besloot om zich uit te roepen tot enige échte opvolger van het RR. Napoleon wordt echter ook verslagen, en niemand minder dan Hitler besluit een slordige eeuw later te zeggen dat nazi-Duitsland de echte opvolger is van het RR.

Stiefpapa Constantijn

Al deze mannen vergeten echter makkelijk dat Oma Roma eigenlijk voor haar minnaar Constantijn koos. De enige echte erfgenaam moet dan wel uit die lijn komen. Wanneer Constantinopel in 1453 valt, is de enige persoon met een deftige claim op iets van erfenis van het RR een of andere Russische keizer. Verklaart overigens ook waarom het woord 'tsaar' een verbastering is van 'caesar'. Deze keizerlijke lijn wordt echter uitgemoord tijdens de Russische Revolutie. Na wat intermezzo's ontstaat zo de USSR, de "Ultieme Senatoren 'S werelds: Rusland". Het is dus mijn mening als expert dat Sovjet-Rusland de échte glorie van Rome verdient.

Союз нерушимый республик свободных. 

Сплотила навеки Великая Русь.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen