De naam Kenneth Theunissen klinkt wellicht weinig studenten bekend in de oren. Toch verzorgt hij, als zijnde stadsbeiaardier van Gent, ook dit jaar de muzikale begeleiding voor de jaarlijkse Beiaardcantus.
10 september is Werelddag Suïcidepreventie, een dag om het bewustzijn rond zelfdoding en de preventie ervan te promoten. Met name dat laatste vormt de kern van wat deze dag uitdraagt: zelfmoord is te voorkomen. Stigma verhindert dat echter nog al te vaak.
Ik vond de serie wel beter. Wacht, wat? Nee, niet het antwoord dat ik meteen van mezelf had verwacht. Toch wist de dramareeks 'Normal People', gebaseerd op het gelijknamige boek van Sally Rooney, deze verrassende vaststelling uit te lokken.
Wikipedia: voor velen bekend als de encyclopedie die we zo heerlijk haten. Toegegeven, iedereen koestert er een zekere onuitgesproken liefde voor. Menig professor eveneens. Maar hoe zit het nu eigenlijk met deze omstreden internet-encyclopedie?
True crime is hot. Het genre weet als geen ander zijn publiek te boeien. In tal van vormen zoals documentaires, boeken en podcasts probeert het de mysteries rond waargebeurde misdaden te ontrafelen. Maar van waar komt onze fascinatie voor true crime?
De Ierse auteur Sally Rooney brak in 2017 wereldwijd door met haar debuutroman 'Conversations with Friends'. Een jaar later volgde haar tweede roman, 'Normal People', waarmee Rooney moeiteloos het aloude cliché ontkrachtte. Sequels zijn zo slecht nog niet.
Wie frietjes zegt, zegt de Brug. Een leugen die nog groter is dan de 'we zien elkaar snel in het echt' die wel eens uit de mond van professoren komt. Helaas was de groentenravioli al uitverkocht en dus waagden we ons aan de klassieker der klassiekers: frietjes.
Wat zijn de gevaren van hormonale anticonceptie? Een vraag die niet meteen op ieders lippen brandt. Ook niet op die van Nina. Een studente van twintig jaar, kerngezond en dolgelukkig op Erasmus in Napels. Tot haar jonge leven bruusk wordt weggenomen. De boosdoener? Hormonale anticonceptie.
De coronapandemie heeft een nieuw slachtoffer geëist: de buitenlandse uitwisselingen. Waarom kunnen ze niet doorgaan? Hoe zullen uitwisselingen er in de toekomst uitzien? En waarom lopen er toch buitenlandse studenten rond in Gent?
Zelden stond onze zorgsector voor zo'n zware klus. Aan de UGent zijn het dan weer de medewerkers van de Sociale Dienst die zich dagelijks inspannen om studenten te ondersteunen. Hoog tijd dus voor een eerbetoon aan deze UGent-helden zonder cape.