Etenstijd: receptjes voor en door studenten

Ratatouille 

Ingrediënten

- 5 tomaten 

- 1 courgette

- 1 aubergine

- 1 ajuin 

- 2 teentjes look 

- 1 rode paprika

- 1 gele paprika

- olijfolie 

- peper

- zout

- oregano

- gerookt spek

- linguine

- verse basilicum

 

Bereiding

- Laat de stukjes gerookt spek verzengen in een eetlepel olijfolie. 

- Snij de groenten in kleine stukjes en voeg ze toe aan het spek. 

- Begiet de mengeling met een glas water. 

- Laat alles langzaam koken gedurende 1 uur, op een zacht vuur. 

- Voeg peper, zout en oregano toe (naar smaak). 

- Proef en serveer met linguine en een blaadje basilicum. 

 

Fried Rice

Benodigdheden

- diepe pan

- olie

- steelpan met water

 

Ingrediënten

- witte rijst

- 2 à 3 eieren 

- 1 à 2 ajuinen

- verse groenten/bevroren groentenmix (aangeraden: broccoli, bloemkool, paprika, wortelen, erwtjes, bonen)

- kruiden (aangeraden: lookpoeder, peper, zout, paprikapoeder, curry)

- sojasaus

- lente-uitjes

 

Bereiding

- Vul een steelpan met water en breng aan de kook. Voeg zout toe. Voeg de rijst toe aan de pan en laat het koken terwijl je de andere ingrediënten voorbereidt.

- Was en snij de verse groenten, ajuinen en lente-uitjes in kleine stukjes. Hou de lente-uitjes apart.

- Zet de diepe pan op het vuur en voeg wat olie toe. Stoof de ajuinen op hoge temperatuur tot ze glazig ogen. Voeg de rest van de groenten toe en laat even stoven terwijl je roert. Verlaag de temperatuur en laat even afgedekt garen. Roer regelmatig om.

- Haal het deksel eraf en voeg kruiden en sojasaus toe. Meng goed.

- Meng de gekookte rijst met de groenten in de pan. Breek de eieren en kluts ze door elkaar. Voeg daarna aan de rijst en groenten toe en blijf roeren tot de eieren doorbakken zijn. 

- Schep de rijst uit en garneer met de lente-uitjes.

- Smakelijk!

 

Een moderner AVG'tje (aardappels, vlees, groenten) 

Benodigdheden

- pan

- olie

Ingrediënten

- sojasaus

- 1 blok tofu

- 1 el mosterd

- limoensap

- 1 zoete aardappel

- 1 rode ui

- 1 avocado

- kruiden (aangeraden: zout, peper, knoflookpoeder, komijnpoeder)

 

Bereiding

- Haal het blok tofu uit zijn verpakking en snij deze in plakjes. Leg de plakjes in een schaal. Voeg toe: sojasaus, mosterd, limoensap. Laat dit zo lang mogelijk marineren – maar wie heeft daar tegenwoordig nog tijd voor?

- Was ondertussen de zoete aardappel goed onder de kraan. Prik met een vork gaatjes in de schil van de aardappel. Leg hem in de microgolf op 700 watt voor 8-10 minuten. In het midden van de kooktijd draai je de aardappel om.

- Wanneer hij klaar is, kan je hem opensnijden en zo serveren (aangeraden om kruiden toe te voegen).

- Maak nu guacamole. Schep de avocado leeg in een kom. Voeg toe: zout, peper, limoensap, knoflook(poeder) en komijnpoeder (naar smaak). Snij de rode ui in kleine blokjes en voeg toe. Meng nu alles goed onder elkaar.

- Maak olie warm in een pan. Bak hierin de plakjes tofu.

- Serveer alles op een bord, of zet het gewoon op tafel zoals de mama doet.

- Smakelijk!

 

Pasta Pesto

Ingrediënten

- pasta naar keuze

- een pot pesto

- water

- peper

- zout

- optioneel: mozarella (bol of blok)

- optioneel: Kerstomaatjes

- hitte

 

Bereiding

- Laat het water koken.

- Giet de gewenste hoeveelheid pasta in het water (het is altijd minder dan je denkt dat het moet zijn).

- Op de verpakking staat een kooktijd. Wacht zoveel minuten.

- Giet het water af, zodat je enkel de opgewarmde pasta overhoudt.

- Meng een halve of hele pot pesto door de pasta. Het hangt af van de hoeveelheid pasta. 

- Snij je optionele mozarella en/of kerstomaatjes in hapklare stukjes, en meng ze door de pasta pesto. 

- Proficiat, je hebt het makkelijkste gerecht ooit gemaakt.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen