'Het verhaal van Vlaanderen' beroert de gemoederen. Het programma wordt om uiteenlopende redenen verguisd en geloofd, maar historici Jan Dumolyn en Steven Vanderputten staan achter hun deelname: "Kijkers zien dat achter die cinema en dat entertainment nog iets anders zit."
Globalisering, efficiëntie en kennisaccumulatie. Het zijn de drijvende krachten achter de internationalisering van onze universiteit en het bijhorende Erasmusproject. Maar vervult dit uitwisselingsprogramma wel haar volle potentieel?
UGent profileert zich graag als een respectabele, internationale universiteit. Waar ontvang je echter het best politici, diplomaten en intellectuele rocksterren? Eén antwoord: Het Pand.
'Met coronavaccins wil de overheid de bevolking besturen', een voorbeeld van de alomtegenwoordigheid van complottheorieën tijdens de pandemie. Voorheen was de ruimte echter het populairste thema voor bedrieglijke overheidscomplotten.
De bankencrisis, de corona-economie, de energieprijzen die de laatste weken de pan uit vliegen. Neen, 'de Markt' zal het niet oplossen. Die bestaat immers niet in het luchtledige. Een institutioneel kader houdt haar recht.
Fils à papa is Frans, maar kunnen de rechtenstudenten ook Nederlands? Het deelluik 'schrijven' binnen het vak 'vaardigheden' van de eerstejaarsopleiding zou er althans voor moeten zorgen dat dit inderdaad zo is.
Examobola en thesisterreur zijn de laatste weken de pushfactoren bij een grote migratiestroom richting de faculteitsbibliotheken.
In december kwamen (bijna-)beursstudenten te weten dat hun huurverlaging voor homekoten volgend jaar wegvalt door het nieuwe studiefinancieringsbeleid. Zij voelen zich in de steek gelaten, maar is dit terecht? Wat is dat nieuwe beleid?
Dat politici hun weg steeds vaker vinden naar entertainmentprogramma's, was al langer bekend, maar die politiek laat zich ook in met de echte cultuur met een grote C. Die C staat de laatste jaren voor Canon van Vlaanderen en Controversieel.
Seuten, paters en pragmatisten: het zijn een aantal van de clichés over christendemocraten. Ian Dumalin, vicepraeses van CDS Gent, trekt een grens tussen de studenten en de politiek, en legt uit wat het vandaag betekent om tsjeef te zijn.
Oorlog, verkiezingen, een ferme seizoensgriep. 'We leven in tijden van…' is de leuze om onze huidige samenleving overinteressant voor te stellen zonder enig historisch besef. Maar de inspiratie moet ergens worden gehaald voor een schamper kind die graag ook 'eens wat wilde schrijven'.
Het christelijke geloof houdt er de reputatie op na nogal preuts te zijn. Bij deze geven wij u, de gehoorzame christen, een handige samenvatting over wat het geloof toestaat zodat u vrij van zonden uw seksuele escapades kan aanvatten.