"Veel mensen weten niet van zichzelf dat ze christendemocraat zijn"

Seuten, paters en pragmatisten: het zijn een aantal van de clichés over christendemocraten. Ian Dumalin, vicepraeses van CDS Gent, trekt een grens tussen de studenten en de politiek, en legt uit wat het vandaag betekent om tsjeef te zijn. 

Er wordt in eigen kringen weleens gesproken over 'het dappere midden', maar bij vele buitenstaanders heerst toch het beeld van de 'dweil van de Wetstraat'. 

"Wel, ik ben geen CD&V'er, maar ik ben wel een groot fan van hoe de christendemocratie ideologisch in elkaar zit. Dat is ook het probleem van de CD&V tegenwoordig: ze zijn effectief de politieke dweil. Ze laten anderen over zich heen walsen omdat ze per se willen regeren. Er kunnen zeker compromissen gesloten worden, maar dat stopt ook wel ergens. En ja, dat is misschien heel controversieel om te zeggen, maar ik ben niet akkoord met veel dingen die CD&V nu beslist. Vroeger was het een partij die toonde wat haar waarden waren, die echt het roer in eigen handen nam en zei: 'Hier stoppen we, dit zijn onze grenzen'."

Waar zou je dan zeggen dat de christendemocraten de dag van vandaag nog voor staan?

"Dat is natuurlijk de vraag, hé. Een christendemocraat moet iemand zijn die durft uitkijken voor zijn medemens zonder dat hij er iets terug voor vraagt. Oké, je bent een individu en iedereen heeft zijn individuele dromen, maar het belangrijkste is dat je ook rekening houdt met de andere terwijl je die droom probeert waar te maken. En dat is het probleem met andere gedachtegangen: dat het ofwel te individueel is, of dat alles te veel als een homogeen blok wordt bekeken."

In de vorige Schampereditie zei de praeses van het KVHV dat hij voor 2024 hoopte op een Vlaams-nationalistische meerderheid van N-VA en Vlaams Belang, en CD&V mocht er wat hem betreft ook nog bij. Hoe 'Vlaams' is die 'V' in CD&V volgens u, en hoe staan jullie ertegenover?

"Dat is ook het probleem van de CD&V tegenwoordig, ze zijn effectief de politieke dweil"

"Binnen CDS zijn daar verschillende meningen over. Er zijn mensen die heel gericht zijn op België. Ik ben dan bijvoorbeeld meer voor Vlaanderen, maar zonder te denken aan een Vlaamse afsplitsing. Is er dus een 'V' in CDS? Ik denk het wel, maar we relativeren die dingen. Zo kan ik bijvoorbeeld zeggen dat ik niet voor het koningshuis ben, en iemand anders wel, zonder dat er ruzie rond komt."

Wat jullie wel openlijk delen met de partij is die 'C' in jullie naam. Hoe moeten we dat christelijke aspect precies interpreteren?

"Wel, onze praeses is bijvoorbeeld veel bezig met geloof, terwijl ik quasi ongelovig ben. Ik denk dat het dus van de persoon afhangt. Ik vind ook niet dat je christelijk moet zijn om christendemocraat te zijn. Het gaat meer over de morele waarden."

De verkiezingen en peilingen liegen er niet om. Zijn de gloriedagen van de christendemocratie voorgoed voorbij?

"Je zal nooit een ideologie kunnen verdrijven die voor veel mensen logisch klinkt. Zijn de gloriedagen voorbij? Over de partij spreek ik me niet uit, maar voor de christendemocratie zeker niet. Het is logisch dat je als mens er wilt zijn voor een ander. Als ik bijvoorbeeld een persoon halfdood zie liggen door den drank, dan ga ik die persoon helpen. Er zijn veel mensen die van zichzelf niet weten dat ze christendemocraat zijn."

Gerelateerde artikels: 
"Ik hoop op een meerderheid van N-VA en Vlaams Belang in 2024"
"Op papier hebben we veel leden": Jong Groen StuGent
"Onze manier van werken heeft weinig met Stalin te maken"
0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen