Kolonisatie is een duistere pagina in onze geschiedenis die we vooral associëren met Belgisch Kongo. Als we verder bladeren, vinden we nog donkere verhalen in ons verleden, onder andere een kolonie in het huidige Rwanda en Burundi.
Op 9 juni zijn het verkiezingen en zal de modale burger met holle slogans en pogingen tot gevatte oneliners om de oren geslagen worden. Al sinds er verkiezingen zijn, zijn er slogans.
De Verdragen van Rome: hoe ongelukjes op die befaamde wegen kunnen leiden naar een verdrag waar niets in staat. Wat een georganiseerde overeenkomst moest zijn in Rome, werd een rommel.
In een wereld waarin TikToks de boventoon voeren, lijkt etiquette een verouderd concept. Maar niks is minder waar, het kan van onschatbare waarde zijn. Wil je elegant een banaan verorberen naast je aulacrush? Geen nood, William Hanson weet raad.
Sabena, de naam doet vast een belletje rinkelen bij je (groot)ouders. De Belgische luchtvaartmaatschappij ging in 2001 failliet, maar was toch 80 jaar lang een reus onder Belgische bedrijven.
Queer, een overkoepelende term die aangeeft dat iemand niet binnen de dominante gender- of seksualiteitsnormen past. Het lijkt een eigentijds fenomeen, maar dat is het niet. Hoe dachten mensen hier in het verleden over?
Je moet het maar kunnen: als persoon uit het Midden-Oosten zo geliefd zijn in de Verenigde Staten. Net zoals bij alle bekende figuren, komen er al snel mythes naar boven, maar over de mythes over deze man werden er letterlijk al boeken geschreven.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberia, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Dat woord gebruikte Conscience om de Vlaamse geest te beschrijven in 'De Leeuw van Vlaanderen'. Schamper heeft een historie van politiek activisme, zowel intern als extern. Het blad werd regelmatig ingezet als forum om ideeën te verspreiden.