Etiquette 101 voor de onbeschaafde student

In een wereld waarin TikToks de boventoon voeren, lijkt etiquette een verouderd concept. Maar niks is minder waar, het kan van onschatbare waarde zijn. Wil je elegant een banaan verorberen naast je aulacrush? Geen nood, William Hanson weet raad.

Wie is hij?

William Hanson is een Britse etiquette-expert, spreker en auteur. Hij staat bekend om zijn expertise op het gebied van etiquette, goede manieren en protocol. Misschien ben je hem al eens tegengekomen terwijl je door Instagram Reels scrolde, waar hij ons leert hoe ook wij, het plebs, kunnen leven volgens de standaarden van de British high society. Van hoe je een paraplu vasthoudt tot hoe je (formeel) hondenpoep opraapt, hij deelt zijn kennis met een knipoog en een vleugje Britse flair.

Een paar gouden tips

Hoe eet je een banaan op beschaafde wijze?

Volgens William is een banaan eten op formele wijze een kwestie van elegantie en subtiliteit. Hij adviseert om de banaan niet rechtstreeks van bovenaf te pellen, zoals je dat informeel zou doen, maar eerder aan de onderkant te beginnen. Hierdoor kun je de schil gemakkelijker verwijderen zonder je handen vies te maken. Vervolgens moet je kleine stukjes van de banaan afsnijden met behulp van een mes en vork, en die stukjes op een verfijnde manier eten, zoals je zou doen met ander fruit. Steek dus zeker niet de gehele banaan in je mond (de schande!).

Spaghetti-etiquette in De Brug?

De volgende keer dat je spaghetti eet in De Brug, is het raadzaam om je aan de juiste etiquette te houden. Je weet maar nooit welke verfijnde persoon ook besluit daar te dineren. Volgens William gebruiken Italianen geen lepel, enkel een vork. Begin aan de zijkant van je bord en draai de spaghetti om de vork. Neem kleine happen om te voorkomen dat je te veel spaghetti op je vork neemt en het daardoor lastig is om te eten. Snijd de spaghetti nooit, maar dan ook nooit, door. Die benadering is bedoeld om respect te betuigen jegens de artisanale brugspaghetti.

Geen bend and snap

Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt te veel spullen vast want je moet je rugzak achterlaten in de (kapotte) kluisjes van de bibliotheek of je weigert een mandje te nemen tijdens het winkelen, en voor je het weet vallen je 39-cent-noedels uit je handen.

What is the proper etiquette to rub one out under the table?

Wanneer je iets laat vallen, kan je je niet zomaar vooroverbuigen om het op te rapen, want dat is zó onelegant. In plaats daarvan ga je zijdelings staan van wat je hebt laten vallen en buig je je knieën. Probeer het object op te pakken met je vingers in plaats van je hele hand. Dit geeft een gevoel van verfijning en precisie. Raap het voorwerp ook niet te haastig op, maar neem de tijd om het object zorgvuldig op te pakken, zelfs als dat betekent dat je een paar extra seconden nodig hebt. Geduld en zorgvuldigheid tonen is belangrijker dan snelheid.

Wie meer tips nodig heeft om de meest gesofisticeerde versie van zichzelf te worden, bezoekt best eens Instagram Reels. William heeft voor bijna elk scenario wel tips. Toch is het afwachten wat de respons zal zijn op de veelgestelde vraag in de comments: "what is the proper etiquette to rub one out under the table?" of vrij vertaaald: "Hoe  trek ik mezelf volgens de regels van de kunst af onder tafel?"

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen