De tiende editie van Nacht van de Vrijdenker is een feit. Die vond plaats op een druilige zaterdagnamiddag, een perfect moment om de ziel te verlichten. Voor de socialistische prijs van 30 euro kon je je hoofd laten vollopen met nieuwe gedachten.
Je moet het maar kunnen: als persoon uit het Midden-Oosten zo geliefd zijn in de Verenigde Staten. Net zoals bij alle bekende figuren, komen er al snel mythes naar boven, maar over de mythes over deze man werden er letterlijk al boeken geschreven.
De UGent profileert zich als een pluralistische universiteit die openstaat voor studenten met verschillende levensbeschouwelijke overtuigingen. Wat houdt het in om zowel student als gelovig te zijn? We gingen op verkenning in de gebedsruimte.
In deze rubriek stellen we open vragen aan professoren, waarop ze frank en vrij mogen antwoorden. Dit keer spraken we met Jakob De Roover, hoofddocent vergelijkende religiestudies. Een gesprek over religie, het westerse denken en culturele verschillen.
Afgelopen donderdag was de omstreden Nederlandse politicus Thierry Baudet te gast in auditorium C van campus Aula. Dit op uitnodiging van de al even omstreden studentenvereniging KVHV. Hieronder een verslag van de bewogen lezing.
Voor deze editie interviewden we Sami Zemni, hoogleraar Politieke Wetenschappen. Het werd een boeiend gesprek over dekolonisering en diversiteit, de bezetting door Israël, de geschriften van Karl Marx en de band tussen Spinoza en Prince.
Thailand, Iran, Nepal, Bhutan, Liberië, Afghanistan, Saudi-Arabië en China hebben allemaal iets gemeen. Het zijn namelijk acht landen die in 'the scramble for colonies' hun onafhankelijkheid van buitenlandse mogendheden wisten te bewaren.
Het is traditie dat het openingscollege politicologie van UGent-politicoloog Carl Devos in een academiejaar met verkiezingen meerdere gasten trekt. Dit jaar gingen de voorzitters van de grootste linkse en rechtse partijen met elkaar in debat.
Dat woord gebruikte Conscience om de Vlaamse geest te beschrijven in 'De Leeuw van Vlaanderen'. Schamper heeft een historie van politiek activisme, zowel intern als extern. Het blad werd regelmatig ingezet als forum om ideeën te verspreiden.
In deze rubriek stellen we proffen open vragen, waarop ze vrank en vrij mogen antwoorden. We interviewden Bruno De Wever, hoogleraar geschiedenis en publiekshistoricus, over politiek activisme aan de universiteit.
De trein is een geweldig vervoermiddel. Je stapt op, kijkt een beetje rond naar de koeien in het landschap, fantaseert over waar dat oude koppeltje met de matching regenjassen naartoe gaat, stapt uit en je bent op je bestemming.