De soap tussen Johnny Depp en Amber Heard onderzoeken ze niet. Dans, theater en toneel gelukkig wel. Maak kennis met S:PAM!
Je praat wel eens met vrienden over Satisfyer Pro's, kijkt 'Sex Education' en denkt na over wat je zelf graag hebt in de slaapkamer. Al zijn we allemaal wat amateurseksuologen, Els Elaut is dat professioneel.
Rillingen bij die ene Disclosure-schijf, harder rennen onder invloed van 'Born Slippy', of bleiten over je jeugdliefje op Kodaline's 'All I Want' … We voelen muziek. En natuurlijk wordt ook dat onderzocht. Edith Van Dyck, postdoc aan IPEM, legt uit.
Taalkunde. Je denkt misschien meteen aan een taalnazi die je dt-fout verbetert. En ja, ook dat is taalkunde. De dt-regel is echter het topje van de taalijsberg. De taalkunde dringt namelijk dieper door in de maatschappelijke wateren dan je zou denken.
De laatste jaren zijn thema's als dekolonisatie, gender en racisme schering en inslag. Toch gaat het bij dat laatste vaak enkel over die ene Vlaams Belanger of burgemeester uit Samson en Gert. Laat ons niet vergeten dat het alomtegenwoordig is.
Natuurlijke selectie is hip en heeft soms rare kuren. Talloze dieren kunnen zich vandaag beter voortplanten, beter aan eten geraken, of zich beter verstoppen. Maar de mens, mooiste der schepsels, mag ook niet ontbreken.
De klassieke oudheid is al gedurende millennia een inspiratie voor kunstenaars, academici en nerds allerhande. Het mag dan ook niet verbazen dat mensen nooit echt afstand kunnen nemen van deze grote brok geschiedenis. Integendeel zelfs!
Ben je wel eens de deur uitgewandeld? Tijdens een lockdown zou je kunnen vergeten dat er zich een stad bevindt voorbij de Deliverootas. Een groep wetenschappers waagt zich buiten hun veilige universiteitsburcht om onderzoek te doen over steden.
Heb je ooit je leerkracht aangesproken met 'mama'? Of in de winkel hulp gevraagd aan iemand die er niet werkte? Proficiat, je bent nu een sociale wetenschapper ervaren in de methode 'breaching' uit de etnomethodologie. Dat kan verfrissend ogen op je LinkedIn-profiel, maar eerst moet je natuurlijk wel weten wat het is.
Wat hebben Lourdes, Han-sur-Lesse en Remouchamps gemeen? Inderdaad: ze lopen vol irritante toeristen. De massa wordt daarheen gelokt door fantastische grotten. Deze putten in de aarde zijn het studieonderwerp van een onderbelicht onderzoeksveld: de speleologie.
Onze oceanen bevatten ongeveer 70 % van het aardoppervlak, maar slechts 20 % daarvan is in zekere mate onderzocht. Diepzeeonderzoek is een gateway naar de ontluiking van 's werelds grootste geheimen: de diepe krochten en al wat daar verborgen ligt.