Computers zijn zo ingebakken in ons dagelijkse leven dat we er niet bij stilstaan dat ze eigenlijk best fragiel kunnen zijn. Dat gaat dan niet om oei-nu-valt-hij-van-de-trap-toestanden, maar om mankementen in het geheugen van het apparaat.
Artikel 1382 Oud Burgerlijk Wetboek is niet het meest sexy gespreksonderwerp, maar het artikel is een goeie 200 jaar de hoeksteen van elke schadevergoedingszaak geweest. Spring in je toga, we gaan de wet interpreteren.
Aan de boorden van de Nervión schittert het Guggenheim Museum. Met zijn vreemde metalen platen is het het symbool van een opstandige, maar veerkrachtige stad. Weg slecht imago, Bilbao is herboren.
Verticale integratie, het begrip klinkt als een yogapose − of erger − een hoofdstuk uit de kamasutra. Met deze twee zaken heeft het echter niks te maken, maar wat betekent de term die vaak in economische studies vermeld wordt?
De server is de architect van je computer, maar het zijn pixels die al het harde werk doen. Als een geroutineerde coöperatieve zorgen ze ervoor dat jij niet zit te kijken naar een zwarte doos.
"Ah, waar liggen mijn sleutels?" Een herkenbare, maar frustrerende situatie waarin we ons allemaal wel eens bevinden. De schuldige achter die momenten van verstrooidheid is niets minder dan de hippocampus, een cruciaal hersengebied.
De aarde zijn we mooi om zeep aan het helpen! Gelukkig telt ons zonnestelsel zeven (naar ons weten) ongekoloniseerde planeten. Ze zijn niet zo ideaal als de aarde, maar mogelijks leefbaarder dan een gemiddeld Gents studentenkot.
Een deeltjesversneller. Dat er in Zwitserland een staat, weet je wellicht. Hoe het precies werkt en waarvoor het dient, is lang niet zo bekend. Wat kan je tenslotte aanvangen met een holle ring die meer dan dubbel zo groot is als de Gentse binnenring?
Aan de universiteit worden we om de oren geslagen met complexe, quasi nietszeggende woorden waar enkel bollebozen vat op kunnen krijgen. Wij schrijven voor de modale student en leggen al dat academische jargon uit in gewone mensentaal.