Wetenschapskort

Twerkende bijen 

Dat bijen aardig wat geluid maken in de zomer, kunnen we allemaal beamen. Het gezoem brengt ons vaak onnodig in paniek wanneer de beestjes ons passeren op weg naar hun korf. Men heeft nu ontdekt dat ook de niet-vliegende larven geluid maken met, u raadt het, hun kont. Het gaat meer specifiek om de larven van de metselbij. Die zouden de voorkant en de achterkant van hun lichaam gebruiken om geluid te maken. Dat geluid zou ervoor zorgen dat roofdieren verward worden. Meer bepaald biedt het percussiewerk bescherming tegen sluipwespen. Deze wespen proberen trillingen te detecteren om zo een prooi te vangen. Een overmaat aan trillingen zal bijgevolg de wesp overprikkelen. Wetenschappers vermoeden dat dit niet de enige soort is die deze overlevingsmethode gebruikt. Men denkt dat ook de houtborende kever deze techniek toepast. 

Smijt je afval maar in de microgolf 

Al jaren sorteren we ons afval. Toch produceert de mens nog steeds meer afval voor onze planeet dan afbreekbaar is. De laatste jaren zoeken we naast groene energie ook meer duurzame manieren om ons afval te verwerken. Een recente techniek biedt een oplossing voor beide. Zo slaagden Engelse scheikundigen erin om waterstof uit plastic te halen met microgolven. Waterstofgas kan gebruikt worden als schone brandstof omdat de reactieproducten bij verbranding water en koolstofdioxide zijn. Er bestonden al manieren om dit te doen maar die waren zeer inefficiënt. Zo zou het plastic tot 750 graden celsius verhit moeten worden, wat een zeer verontreinigend proces is. Door microgolven te gebruiken, kan tot 97 procent van de aanwezige waterstof teruggewonnen worden. De techniek staat nog in haar kinderschoenen, maar zal waarschijnlijk de komende jaren nog veel gebruikt worden. 

De staart van de maan 

De maan is een geliefd beeld voor tienermeisjes en weerwolven. De dochter van onze prachtige thuisplaneet koestert een geheim. Ze heeft namelijk een staart die enkel zichtbaar is met speciale camera's. Die staart bestaat voornamelijk uit puin en zorgt ervoor dat de maan op een komeet lijkt. Onze atmosfeer beschermt ons tegen al het kwade dat vanuit de ruimte onze richting uitkomt. De maan heeft echter geen atmosfeer en wordt bijgevolg constant aangevallen door meteorieten en ander puin. Het puin dat vrijkomt bij impact op het maanoppervlak vormt een na-ijlende staart van natrium. De eerste observaties van deze deeltjes werden gemaakt in de late jaren negentig. Praktische toepassingen blijven voorlopig uit. Toch is het een prachtig voorbeeld van de dynamiek van ons zonnestelsel.

Gerelateerde artikels: 
Wetenschapskort
Wetenschapskort
Wetenschapskort
Nog geen stemmen

Reactie toevoegen