Waar is dat studentengevoel?

Een nieuw academiejaar is weer aangebroken. Het 48ste sinds het ontstaan van het blad dat je nu aan het lezen bent. Proficiat, nu ben jij ook deel van die geschiedenis. Een geschiedenis vol verandering, en met een onzekere toekomst. Wat houdt de toekomst op dit moment in voor Schamper? Vanaf nu verschijnt dit blad slechts om de drie weken in plaats van de in jullie zielen gebetonneerde twee. Deze tijd tussen edities betekent echter ook dat wij meer tijd hebben om een kwalitatief blad in jullie handen te duwen. 

Ik schrijf deze trieste boodschap vanuit ons redactielokaal, dat zich in de kelder van studentenhuis De Therminal bevindt. In de gang naast ons zien wij, behalve onze eeuwig nijvere buren van het FaculteitenKonvent, amper iemand voorbijkomen. Ook wanneer ik het eens aandurf om de trappen op te lopen naar de lobby, kom ik vaker dan me lief is niemand tegen. Vreemd, voor het huis van de student. 

Deze leegte reflecteert voor mij een breder gemis: waar is het studentengevoel? Vergeef mij mijn gênant nostalgische insteek, maar wanneer we spreken over studenten in de vorige eeuw, leek daar altijd een soort beweging achter te spelen. Een samenhorigheid die zijn hoogtepunt kende in grootse studentenprotesten. We komen natuurlijk nog wel samen in organisaties, verenigingen en cafés. Toch lijkt de sociale band die de studenten ooit leek te verbinden niet hetzelfde. 

Vergeef mij mijn gênant nostalgische insteek

Ik hoop dan ook dat de toekomst van de studenten wat meer samenhorigheid in petto heeft. We zullen misschien niet arm in arm door de straten lopen om het establishment uit te dagen, maar elkaar wat meer tegenkomen in de wandelgangen zou al een fijn begin zijn. Of elkaar kunnen vinden in een gedeeld noodlot van examens en proffen. De UGent-gemeenschap waarover we zo veel horen, maar dan wél met inhoud. 

In deze editie bekijken we nog een paar keer de geschiedenis en de toekomst. Zo vragen we ons onder andere af of er nog een toekomst is voor studentendopen, gingen we een kijkje nemen in de geschiedenis van Gent in het STAM, praatten we met de nieuwe studentenbeheerder, en kijken we vanuit de wetenschap naar goede voornemens, de optimistische visie op de toekomst. Ik wens jullie alvast veel leesplezier, medestudenten.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen