Wetenschapskort

Satelliet Suzy blijkt geen illusie

Vakantiefoto van PROBA

Slecht nieuws voor Stijn Meuris en zijn Noordkaap-kameraden, want hun Suzy is niet langer de enige Belgische satelliet. PRORA 2 zweeft al tien jaar rond in de ruimte en overschrijdt daarmee sterk zijn levensverwachting, die aanvankelijk op twee jaar geschat werd. Daarom heeft de ESA (European Space Agency, red.) zijn missie voor onbepaalde duur verlengd. Aan boord bevindt zich onder andere een speciale telescoop waarmee de corona van de zon waarneembaar is. Anders lukt dat enkel wanneer er zich een zonsverduistering voordoet. Daarnaast is er ook een instrument aanwezig dat helpt om zonne-uitbarstingen waar te nemen. Deze Nokia van de ruimte is trouwens de grootste nachtmerrie van iedere flamingant: het ontstond uit de samenwerking van de Koninklijke Sterrenwacht te Brussel, een Vlaams en een Waals bedrijf en -hou u vast- een aantal buitenlanders. Oké, het waren Zwitsers, maar toch.

Get up, stand up

Vakantiefoto van een racist

Eén van de grootste mysteries uit de evolutieleer was decennialang de zogenaamde missing link tussen de mensaap en de mens. Deze link omvat het moment waarop bepaalde soorten rechtop gingen lopen en evolueerden in de richting van onze hedendaagse lichaamsbouw. Het wezen dat nu ontdekt is, houdt het midden tussen een aap en een mens. Naast de tribunes van Italiaanse voetbalstadions blijkt nu ook het Beieren van twaalf miljoen jaar geleden een woonplaats van dit dier, dat het beste van twee werelden combineerde. Het kon zijn één meter lange lijfje zowel al lopend bewegen, als zich voortslingeren door gebruik te maken van al zijn ledematen. Dat de vondst zo oud is, verwondert veel wetenschappers. Tot nu toe dateerden de oudste vondsten van rechtop lopende apen immers van zes miljoen jaar geleden, maar nu blijkt dus dat de wandelsport bij apen al dubbel zo lang in de lift zat.

Get down, get down

Vakantiefoto van de moordenaar van u en uw familie

De baas van robotontwikkelaar Boston Dynamics duwt graag kleuters. Dat heeft hij zelf toegegeven in een interview met BBC News. Marc Raibert bracht zijn dochter soms uit evenwicht om - naar eigen zeggen - te begrijpen hoe het menselijke evenwichtssysteem werkt. Het interview vond plaats naar aanleiding van filmpjes die het roboticabedrijf zelf verspreidde. Daarin is te zien hoe hun robots Spot en Atlas hun nieuwste kunstjes tentoonspreiden. Spot demonstreert hoe hij zelfstandig deuren kan openen en Atlas voert feilloos een reeks turnoefeningen uit om zijn extreem sterk ontwikkelde evenwichtsfuncties te demonstreren. Bovendien zal Spot binnenkort voor commercieel gebruik beschikbaar gesteld worden. Verder zegt de heer Raibert dat hij geen reden ziet om bang te zijn van robots. U weet wat dat betekent: zoek dekking in uw schuilkelder, die u hopelijk al lang gebouwd heeft. De robotapocalyps komt eraan.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen