Left for Dead: UGent-editie

Niets beter dan een goed horrorscenario. En geen horrorscenario beter dan een zombie-apocalyps. Maar hoe zouden onze faculteiten hiermee omgaan? Tijd voor een compleet wetenschappelijk verantwoord zombie-onderzoek.

Corona heeft bewezen dat onze maatschappij nog onstabieler is dan de relatie tussen Rusland en Oekraïne. Op elk ogenblik kan er zich een ramp voltrekken die ons leven helemaal in de war stuurt. Het laatste voorbeeld daarvan op universitair niveau was ontegensprekelijk de verandering van het recept van de Brugspaghetti. We moeten dus voorbereid zijn op vergelijkbare scenario's, zoals een zombie-apocalyps.

Indien dit zou voorvallen, zal het centraal bestuur van de UGent snel uit elkaar vallen en zullen de faculteiten kleine eilandjes worden. Dan stelt zich de vraag: wie overleeft het langst? Dit hangt af van drie belangrijke criteria: toegang tot voorraden (zoals eten, drinken en medicijnen), een afgelegen ligging en facultaire specialisaties.

Sommige faculteiten zijn, op basis van deze criteria, ten dode opgeschreven. Sorry advocaten, economen en werklozen in spe, maar de faculteiten Recht en Criminologie, Economie en Bedrijfskunde en Politieke en Sociale Wetenschappen zullen sneller verdwijnen dan een kind in het bisschoppelijk paleis. Nauwelijks voorraden en een zeer centrale ligging zijn hier de belangrijkste verklaringen voor, maar een goede speech of een zesjarenplan zullen de zombies niet op afstand houden.

Andere faculteiten hebben dan weer één sterkte, waardoor ze het langer zouden volhouden: Letteren en Wijsbegeerte heeft haar hoge boekentoren, die uitermate goed te beschermen valt. Psychologie en Pedagogische Wetenschappen en de bio-ingenieurs liggen al verder uit het centrum, en deze laatste zal nog wel wat voorraden achterhouden. De ingenieurs, ten slotte, hebben misschien relatief weinig voorraden en de slechtst mogelijke locatie en infrastructuur, maar als er iemand is die knuppels met prikkeldraad kan combineren, dan zitten die waarschijnlijk op deze faculteit.

Een goede speech of een zesjarenplan zullen de zombies niet op afstand houden

We komen tot de faculteiten die als ware herders de bange schaapjes door de crisis kunnen loodsen. Weinig verrassend zijn dit de faculteiten die zich specialiseren in geneeskunde en geneesmiddelen. Farmaceutische Wetenschappen heeft de unieke troef dat ze geneesmiddelen kunnen produceren. Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen hebben een cafetaria, veel bedden, en liggen ook ver buiten het centrum. Het enige dat je hen kan verwijten, is dat de zombiecrisis waarschijnlijk daar zal uitbreken. Ten slotte is er ook de faculteit Dierengeneeskunde die over enorm veel voedsel en medicijnen beschikt en goed afgelegen ligt. Het enige nadeel is dat het een enorm open campus is en snel zal evolueren in een bond van kleine enclaves.

Maar helemaal bovenaan staat de faculteit Wetenschappen. Veel voorraden, veel grote gebouwen, en een zeer goede ligging. Met verschillende wetenschappelijke geesten die samenwerken, kan de Sterre uitgroeien tot het baken van de overlevende mensheid. Scientia omnia vincit. Maar laat ons realistisch redeneren: de enige zombies die we de komende jaren zullen zien, zijn de studenten die om 5 uur 's morgens van de Overpoort huiswaarts gaan.

0
Gemiddeld: 4.5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen