Wetenschapskort

You take my breath away

Donkere wolken boven de VS bij het zesde dodelijke vape-slachtoffer. Onder andere de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) en U.S. Food and Drug Administration (FDA) beweren dat er nog geen vaststaande oorzaak is, maar dat alle dodelijke slachtoffers gebruik maakten van de befaamde e-sigaretten. Volgens de CDC gebruikten veel van de patiënten producten die cannabinoïdes, zoals de stof THC, bevatten. Klachten zoals zwaar hoesten, korte adem, misselijkheid, pijn in de borst en diarree zijn schering en inslag. Europese vapers kunnen een zucht van opluchting slaken: tot dusver is er nog geen bericht van een slachtoffer buiten de VS. We moeten dus nog geen afscheid nemen van de mierzoete geurtjes rond de Blandijn.

‘Meer’ duidelijkheid bij Loch Ness

Een recent onderzoek van de Nieuw-Zeelandse geneticus Neil Gemmell brengt interessante informatie boven water. De onderzoeker nam 250 waterstalen uit alle uithoeken van het meer van Loch Ness en vond geen DNA van fabelachtige watermonsters, tot grote spijt van Nessie-believers. Aan de hand van deze stalen konden de onderzoekers afleiden welke organismen in een periode van 24 tot 48 uur in interactie kwamen met het meer. Hierbij vond hij uitzonderlijk veel sporen van palingen, wat hem doet geloven dat het monster van Loch Ness een grote paling zou kunnen zijn. Opvallend, maar niet de vreemdste theorie. Een andere stelt namelijk dat het monster een zwemmende olifant zou zijn. Toch hoeven liefhebbers van Nessie niet te vrezen: Gemmell stelt dat er nog steeds een kleine kans is dat het monster wel degelijk bestaat.

Bierzondere ontdekking

Vergeet de kip en het ei, een ander ‘Wat-was-er-nou-eerst’-debat is de vraag of er eerst brood dan wel bier werd geproduceerd. Een onderzoek dat recent zijn eerste kaarsje mocht uitblazen stelde dat bier maar liefst 6000 tot 8000 jaar ouder is dan eerst gedacht. In Israël onderzocht een team geleid door Stanford-professor Li Liu drankrestanten in grote vijzels die zich in een grot bevonden. Daaruit konden ze afleiden dat bier daadwerkelijk ouder is dan en geen bijproduct is van brood. Het bier had, zoals vandaag ook bij studentenkringen het geval is, een spirituele functie. In tegenstelling tot het hedendaagse bier was het wel dikker, bijna zoals havermoutpap, en bevatte het minder alcohol. Het ligt op het vlak van smaak dus in de buurt van Nederlandse bieren.

0
Gemiddeld: 5 (2 stemmen)

Reactie toevoegen