Wetenschapskort

Roetveegbrit

Opschudding in nationalistische kringen: onderzoek heeft aangetoond dat de oudste bekende Brit een donkere huid en blauwe ogen had. Cheddar Mans skelet werd zo’n 100 jaar geleden opgegraven in Somset, het Zuidwesten van Groot-Brittannië, en heeft de gezegende leeftijd van 10.000 jaar. Door middel van DNA-onderzoek werden zowel uiterlijke kenmerken als de afkomst van de man achterhaald. Britten zouden via Afrika uitgeweken zijn naar het Midden-Oosten om van daaruit richting Europa te trekken en vervolgens in de laatste ijstijd het bevroren kanaal over te steken. Tom Booth, die meewerkte aan het onderzoek, ziet de vondsten als het bewijs dat ons rassendenken een heel modern construct is dat niet op het verleden toe te passen is. 

Musk see: Elons ruimteauto

Het leven is niet eerlijk, maar dat werd ons nooit beloofd. Wanneer wij ons vervelen, scrollen we uren van Facebook door naar Instagram. Elon Musk pakt dat net iets anders aan. Op 6 februari schoot hij een van zijn Tesla-auto’s op een Falcon Heavy-raket de ruimte in. De lancering gebeurde via Musks SpaceX-onderneming en gaat met een aandrijving van 29 motoren de geschiedenis in als de krachtigste raket die ooit de ruimte in werd gestuurd. De Tesla zelf is uitgerust met een GoPro Camera en is online te volgen. Het gaat hier dus tevens om de grootste reclamecampagne ooit. Een erg succesvolle stunt, mocht de auto voor meer dan één procent van de wereldbevolking betaalbaar zijn. Bovendien dreigt de auto ooit weer op onze aarde neer te storten. Haha, oeps.

“What dat hole do?”

Praten. Toch als het gaat om het spuitgat van orka’s. Een van de dieren uit een Frans dolfinarium in Cannes werd getraind om geluiden van zichzelf en andere orka’s te imiteren. Daarna ging het experiment een stap verder, en werden haar menselijke opnames voorgeschoteld. Op die manier imiteerde ze onder andere de woorden 'hello', 'bye bye' en 'one, two, three'. Op die manier wilden wetenschappers onderzoeken of orka’s in het wild hun dialect leren door middel van erfelijkheid of imitatie. Dat tweede blijkt nu dus te kloppen. Dat wil spijtig genoeg ook zeggen dat de dieren zich niet bewust zijn van de betekenis van de woorden. Het onderzoek leert ons dus niet meteen iets over de intelligentie van de dieren, maar wel over de bouw van hun fonetische lippen en hun geheugen.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen