Wetenschapskort

Als een paal boven water

Zonder te drinken droog je uit tot een verschrompelde perzik, en als ze je verkwikkende douche afnemen, kom je ook niet ver. Maar vergis je niet: het potentieel van water reikt nog veel verder. Wanneer de Mickey Mouse achter de watermolecule ontbonden wordt in zuivere stoffen, vormen de twee H’s samen de ultieme brandstof van de toekomst. Waterstof is een volledig schone brandstof waarvan het enige afvalproduct - u raadt het nooit - water is. Dat fraaie plaatje werd tot op heden echter tenietgedaan doordat waterstofatomen verknocht zijn aan zuurstof: het kostte te veel energie om waterstof los te maken. Amerikaanse wetenschappers hebben nu eindelijk een oplossing gevonden: in de omgeving van het elektronenopslorpende cerium valt water veel makkelijker uiteen. Voor waterstofgas lonkt de weg richting werelddominantie.

Damn, dinosaurs

Dinosauriërs zijn een brandend actueel thema. Hoezeer wij ook verschillen, onze soort is verenigd door de gedeelde liefde voor dino’s. Geen mens is ongevoelig voor hun schattige salamanderoogjes. De beroemdste van allemaal is uiteraard de Tyrannosaurus rex. Een recente opgraving door een internationaal team van paleontologen plant de koning steviger dan ooit op zijn troon. Ze ontdekten in Lesotho, in het zuiden van Afrika, pootafdrukken van meer dan een halve meter breed. De beesten zelf zouden ongeveer negen meter groot geweest zijn en zouden net als de T-rex tot de megatetrapoden behoord hebben. De sporen dateren van 200 miljoen jaar geleden, waardoor ze 50 miljoen jaar ouder zijn dan de Tyrannosaurus rex. De opgraving bevestigt dus wat de dinofans al langer wisten: de koning heeft een glorievolle voorgeschiedenis.

Zeurende zeevruchten

Een onderzoek van de Franse fysioloog Jean-Charles Massabuau toont aan dat geluidshinder een serieuze impact kan hebben op de kwaliteit van onze oesters. Het is niet iets waar we vaak bij stilstaan; we hebben het al druk genoeg met onze buren voor het gerecht te dagen wegens drilboren om half acht ’s ochtends. Toch is het probleem groter dan we denken. Hoewel er uiteraard minder geluidsbronnen zijn in de oceaan, plant geluid zich ongeveer vier keer sneller voort in het water dan in de lucht. Het gedreun van scheepsmotoren en boorplatformen reikt dus tot diep in de habitat van vele zeewezens. Het staat vast dat heremietkreeften en mosselen zich minder snel voortplanten en ook oesterpopulaties worden geteisterd door geluidsoverlast. Ontzie je arme buren dus, en vecht voor een serenere oceaan, in de naam van zeevruchten!

 

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen