Werken bij Schamper

Hoera, je zit op onze site! Dat wil zeggen dat je ons boekske minstens een keer hebt vastgenomen. Het kan ook zijn dat je per ongeluk op een link hebt geklikt die je naar hier bracht. Je bent onze 100.000ste bezoeker niet, dus krijg je geen geld. Wel hebben we iets kostbaarders in de aanbieding: eeuwige roem. Dat klinkt misschien nutteloos, maar geloof ons: als Schamper binnen honderd jaar een tentoonstelling geeft, zal je naam wel ergens verschijnen. Als je voor ons blad wil schrijven, tenminste.

Elk academiejaar zoeken we weer scherpe pennen (of snelle vingers op een toetsenbord, je kiest het zelf) om aan ons kind te werken. Naast een legertje van redacteurs en eindredacteurs zoeken we ook genieën die met hun camera’s, potloden (of ander gerief naar keuze) onze artikels voorzien van sprekende foto’s, een prachtige lay-out, verduidelijkende illustraties of hilarische cartoons. Ook zoeken we jaarlijks nieuwe IT’ers die onze site en servers in leven houden.

Omdat Schamper minstens even warm is als de schoot van je moeder, doen we niet mee aan selectie- of toelatingsproeven. Wel verwachten we dat je een artikel tot een goed einde brengt als je er eentje opneemt tijdens een van onze vergaderingen. We gaan er ook van uit dat je enthousiast en geëngageerd meewerkt met je mederedacteur. Een gebrek aan ervaring is geen geldig excuus om onze vergaderingen niet te bezoeken.

Schamper laat je niet in de kou staan. Wie goed werk doet, wordt gesoigneerd. Ook zullen er geregeld workshops gegeven worden door onze ervaren redacteurs en fotografen. Spreek hen zeker aan; ze zijn te herkennen aan de wallen onder hun ogen en de geur van goedkope koffie (of bier, afhankelijk van het uur) die rond hen zweeft.

Kom gewoon eens af, we verzamelen elke maandagavond om 20 uur in studentenhuis De Therminal (Hoveniersberg 24, 9000 Gent). Dat is de snelste manier om te bepalen of het je ligt. Heb je toch nog vragen? Lees hieronder wat voor volk we nodig hebben en bekijk het antwoord op een aantal vaak gestelde vragen. Of stuur ons een mailtje via de contactpagina en we zullen je vragen zo snel mogelijk beantwoorden.

Wie zoeken we?

Redacteurs

Als redacteur schrijf je nieuwsberichten en neem je interviews af, maar dat is lang niet alles. In Schamper focussen we op reportages en die vragen vaak telefoontjes en uitspitwerk. De ideale redacteur is dus niet degene die artikels kan uitkakken aan de lopende band (dat kan iedereen die al een tijdje bij ons werkt) maar iemand die met weinig woorden veel kan zeggen en er niet tegen op ziet om zelf op onderzoek te gaan en feiten te checken en dubbelchecken.

Onze redacteurs beperken zich niet tot één genre of medium. Zo schrijven we niet enkel voor ons papieren blad, ook onze website wordt gespijsd met daily’s (artikels die enkel op de website verschijnen). Redacteurs die daarnaast willen meehelpen met de opmaak van het blad van papier, de basics van onze website willen leren of wat bijkomende fotografievaardigheden hopen te ontwikkelen, worden door ons ondersteund.

Grafici en lay-outers

Schamper is sinds haar ontstaan volledig overgeschakeld van een bric-à-bracorganisatie naar een volledig geautomatiseerde workflow. Dat betekent dat het voor mensen die willen meewerken aan de lay-out van ons blad steeds aangenamer werken is: alles staat klaar, zodat je je enkel nog met de creatieve kant van het ontwerp moet bezighouden. We werken met de Creative Suite van Adobe, snelle workstations en grote beeldschermen om het werk aangenaam te houden. Voorkennis is helemaal niet nodig, onze chefs leren je alles wat je moet weten. Bovendien hebben we altijd mensen nodig die willen meehelpen onze huisstijl bij te schaven of overhoop te halen, en die onze website fris houden.

Informatici en andere techneuten

Daarnaast hebben we ook techneuten nodig die zorgen dat alle inspanningen van redactie, fotografen, illustratoren en lay-outers in goede banen worden geleid en snel kunnen samengevoegd worden tot een eindproduct. Dat gaat van serveronderhoud tot website-programmeerwerk. We betrekken je graag bij de redactie en organisatie van Schamper, zodat je niet gewoon een 'code monkey' bent, maar iemand die de richting van ons blad mee helpt bepalen. Bereid je wel voor op het occasionele: “zeg, weet gij waarom mijn pc niet werkt?”

Organisatorische masterminds

Niemand komt bij Schamper als ‘manager’, maar we hebben wel heel wat mensen nodig die zich bezighouden met de organisatie van ons studentenblad. Je kan helpen met de pr, verantwoordelijke worden voor de wetenschap of de cultuur of helpen met ons vormingsprogramma, maar redacteurs zijn ook welkom om zelf concrete projecten uit te denken en te realiseren. Denk maar aan ons standje op de Student Kick-Off, de Gentse 12urenloop of onze eigen Schamperquiz.

Eindredacteurs

Als eindredacteur zijn er grofweg twee mogelijke wegen die je uit kan. Enerzijds kan je je concentreren op spelling- en grammaticacontrole. Je zorgt er bovendien voor dat de stijl van de artikels goed zit en stukken waar nodig ingekort worden. Soms moet je daarvoor volledige paragrafen herschrijven of de structuur van het artikel overhoop halen. Ook selecteer je sprekende quotes en wervende titels. Zo leer je heel snel het niveau opkrikken van allerlei schrijfsels.

Anderzijds kan je ook je pijlen richten op factchecking. Soms schrijven redacteurs over een materie waarmee ze niet zo vertrouwd zijn en dan kan het helpen om het één en ander te controleren en je bij de juiste mensen te informeren over de materie. Wij zorgen er wel voor dat je snel genoeg vertrouwd bent met het universitaire labyrint.

We maken geen hard onderscheid tussen redacteurs en eindredacteurs: je kan net als redacteurs artikels schrijven en op interview gaan, maar als eindredacteur heb je wel een iets grotere verantwoordelijkheid.

Fotografen, illustratoren en cartoonisten

We laten het nemen van foto’s liever niet over aan redacteurs. Als fotograaf ga je mee naar interviews en je ziet er ook niet tegenop om af en toe half Gent af te rijden voor een goede foto die een artikel tot leven brengt.

Daarnaast zoeken we cartoonisten met een goed gevoel voor humor. We zoeken mensen die kunnen inspelen op de inhoud van artikels, maar je hoeft geen briljant tekenaar te zijn.

Illustratoren zijn een zeldzaam ras maar daarom niet minder nodig: het zijn mensen die bij artikels over wetenschap of abstracte kwesties — waar foto’s vaak niet thuishoren — illustraties kunnen verzorgen die het geheel verteerbaar maken. Je kan ook meewerken aan coverontwerpen of het lay-outen. Laat van je horen!

FAQS

Hoeveel werk kruipt daar zoal in? Wat wordt er van mij verwacht?

Sommige redacteurs schrijven maar een paar stukjes per maand, en dat geeft niet. We verwachten wel een minimum aan engagement: als je belooft om een artikel te schrijven, dan moet het er op tijd zijn. Zo niet, breken we je knieschijven.

Verder steken redacteurs af en toe een handje toe bij praktische zaken. Hieronder verstaan we onder meer de verdeling van de papieren editie, de opkuis van onze redactie en helpen bij onze activiteiten.

Kies ik zelf wat ik schrijf?

Hmm, moeilijke vraag. Ja en nee. Je moet beseffen dat een studentenblad iets helemaal anders is dan het gemiddelde schoolkrantje. We krijgen dagelijks nieuws binnen waarover we op de website en in ons magazine moeten berichten, er zijn een aantal vaste rubrieken die gevuld moeten worden en sommige reportages kan je gewoon niet laten liggen.

Anderzijds krijgen redacteurs heel wat vrijheid om zelf ideeën uit te werken. Stel je idee vroeg genoeg voor aan de kernredactie, en naar alle waarschijnlijkheid wordt het dan wel uitgewerkt. Iedereen regelt ook zelf de interviews zodat je je eigen invalshoek kan kiezen. In de regel is ongeveer de helft van wat geschreven wordt deel van een vaste artikellijst en de andere helft zijn hersenspinsels van redacteurs.

Kom je bij Schamper, dan vragen we je wel om ons te laten weten bij welke organisaties je actief bent. Om onze objectiviteit te vrijwaren, mag geen enkele redacteur namelijk schrijven over de organisatie waarin hij of zij werkzaam is. Zit je bijvoorbeeld in Minos, dan spreekt het voor zich dat je geen sfeerverslag mag schrijven over één van hun activiteiten. Het is ook niet de bedoeling dat je bij ons je eigen muziekgroepje komt promoten, of je vrienden uit het theater probeert te interviewen.

Wat leer je bij? What’s in it for me?

Roem en glorie! Werken voor Schamper is gewoon vréé wijs en je leert heel wat bij. Maar wees gewaarschuwd: cv-jagers zoeken beter elder een stage.

Tegelijk wordt wie goed werk doet, gesoigneerd. We komen tussen bij interviews op verplaatsing, of tickets van evenementen (mits bespreking met de kernredactie.).

Je hoeft geen opleiding Journalistiek gevolgd te hebben om een journalistieke carrière te ambiëren. De kwaliteitskranten en -magazines verwachten vaak niet meer dan een universitair diploma en een portfolio dat bewijst dat je kan schrijven. Daarvoor kan je dan bij ons terecht. Je leert een stuk sneller journalistiek schrijven — of lay-outen, of redigeren, of fotograferen — bij ons dan in één of andere onnozele opleiding.

Ik studeer aan een hogeschool, maar wil ook meewerken. Kan dat?

Zeker! Onze redactie bestaat volledig uit studenten die in Gent studeren.

Zijn jullie het blad van de universiteit?

We zijn het officiële, onafhankelijke studentenblad van de Universiteit Gent. We hebben een lokaal binnen het studentenhuis en ontvangen als erkende studentenvereniging subsidies van de UGent. Verder is onze redactie volledig onafhankelijk en werken er enkel studenten bij Schamper. Ook de hoofdredacteur is een student, die daar overigens niet voor wordt betaald. ‘t Zou der nog aan mankeren.