Laura Schuyesmans is covoorzitter voor Jong Groen en stond tijdens de gemeenteraadsverkiezing op plaats zes van de Gentse lijst. Daarnaast is ze teamleader 'campagnes' bij Oxfam België. Haar column verschijnt tweewekelijks in de Krant van West-Vlaanderen.
Nu de verkiezingen verteerd zijn, is het tijd om de balans op te maken, de wonden te likken of de overwinningen te vieren. Bij Groen hebben we helaas weinig reden tot vieren. We hielden stand of groeiden in enkele grote steden, maar kregen zware klappen op het platteland en in kleinere gemeenten, zowel tijdens de verkiezingen in juni als in oktober. Dit vraagt om een stevige periode van zelfreflectie, met interne en externe kritiek. Dat is niet leuk, maar wel broodnodig. Willen we als klimaatpartij nog serieus genomen worden de komende jaren – terwijl de klimaatcrisis steeds duidelijker wordt – dan zal er iets moeten veranderen, zowel qua strategieën als in de partijtop.
Steeds minder mensen geloven dat het covoorzitterschap en de basisdemocratische opbouw van onze partij een succesformule kunnen worden. Toch toont Jong Groen dat dit mogelijk is. De afgelopen jaren zagen we telkens sterke covoorzittersduo's opstaan. Zelf was ik bestuurslid onder het covoorzitterschap van Jordy Sabels en Paola Travella en daarna covoorzitter samen met Kilian Vandenhirtz. Zo'n covoorzitterschap is in het begin wat zoeken, maar zodra er goede afspraken zijn over wie waarvoor verantwoordelijk is, wie voor welke thema's het aanspreekpunt is voor leden en pers, dan voelt het als een heel natuurlijke samenwerking. Het covoorzitterschap verlicht niet alleen de druk, het komt vooral voort uit onze idealen rond gelijkwaardig leiderschap, waarin macht en kansen verdeeld worden en leidersfiguren toegankelijk zijn voor leden.
Daarin verschillen wij sterk van Vooruit, dat koos voor een autoritair systeem met een top-down partijleiding. Dat vertaalt zich ook in zijn beleid voor de samenleving. Net als Groen is het een sociale partij, maar kiest het voor een eerder rechts-identitair beleid, waarin sommige mensen harder moeten vechten voor kansen.
Daarin verschillen wij sterk van Vooruit, dat koos voor een autoritair systeem
Wij ecologisten kiezen resoluut voor een links, sociaal en duurzaam beleid dat eerlijke kansen biedt aan iedereen. Door die keuze zijn wij hard voor het systeem, maar zacht voor de mensen erin. De omgeving waarin je opgroeit – van je geloof tot het economische systeem, de idealen en liefde die je meekrijgt van familie en vrienden, tot de kansen die je krijgt op school of de arbeidsmarkt – bepaalt wie je bent.
Daarom is het belangrijk dat wij ons als groene partij anders opstellen in Ieper en Oudenaarde dan in Gent en Brussel. Daar wonen mensen met andere referentiekaders, noden en uitdagingen, wat telkens een andere aanpak vereist. Maar het blijft essentieel om overal consequent te strijden voor mensenrechten, verkeersveiligheid, fietsvriendelijkheid, mobiliteit, sociale opvangnetten en toegankelijke zorg.
Ons verhaal verandert niet, maar we zijn zachter voor de ene groep mensen omdat niet iedereen dezelfde kansen krijgt. Voor die boodschap zoeken we nu het perfecte (co)voorzittersduo. Wie o wie wordt het?
Reactie toevoegen