Uit een discussie over de begroting van de UGent bleek dat de studentrestaurants even de broekriem moesten aanhalen. Toch lijkt het erop dat dit geen klassiek UGent-besparingsverhaal wordt. Er wordt zelfs een nieuwe warme verse keuken geopend.
Een warme keuken voor Coupure
Recent heeft een projectgroep van de Raad van Bestuur de taak gekregen om de financiële situatie van de studentenrestaurants onder de loep te nemen. De leden bestaan onder andere uit experts van de faculteit Economie en Bedrijfskunde, maar ook uit een studentenvertegenwoordiger en enkele vakbondsafgevaardigden uit de Sociale Raad.
In dit kader heeft de groep een opmerkelijke beslissing genomen: de UGent zal als proefproject twee jaar lang een warme, verse keuken openen in campus Coupure.
"Al gauw ging de discussie ook over de kwaliteit van de studentenresto's", vertelt Sebastien Malfait, directeur maaltijdvoorziening HOGent en lid van de projectgroep. "Aan de universiteit werkt men met regeneratiekeukens. Dit zijn keukens die niet zelf koken maar opwarmen. Die kwaliteit kan als minder ervaren worden. De HOGent is daar bijvoorbeeld al lang van afgestapt." Volgens Malfait zou het openen van verskeukens de kwaliteit moeten verbeteren.
Er waren geen taboes bij deze bespreking, zowel het verderzetten van volledig eigen beheer als een volledige privatisering lagen op tafel.
Verder vertelt de directeur maaltijdvoorzieningen ons dat deze aanpak aan de HOGent bijzonder wordt gesmaakt: "Niet alleen omdat het goedkoop is, maar ook omdat de kwaliteit beter is." Als we de prijslijst van de HOGent vergelijken met het weekmenu van negen september in de Brug, zien we dat de warme maaltijden bij beiden rond de vijf euro zweven.
De UGent schat in dat er minder voedselverlies zal zijn door zelf te koken: "Overschotten kunnen op verschillende manieren worden verwerkt, bijvoorbeeld in soep of belegde broodjes." Daarnaast zou de universiteit inzetten op de 'eiwittransitie', waarbij het doel is om het aanbod te veranderen naar 40% dierlijke eiwitten en 60% plantaardige eiwitten. De nadruk zou dan niet liggen op volledig vegetarische maaltijden, maar op meer groenten en minder vlees. Na twee jaar zal de UGent een evaluatie maken om dit experiment mogelijks uit te breiden naar de rest van de UGent-campussen.
Optimalisatie van personeelsinzet
Uiteraard heeft de projectgroep ook het financiële aspect van de studentenresto's bekeken. In de begroting die de UGent heeft opgesteld en goedgekeurd, kan je namelijk een aantal rode getalletjes zien, en dat is onder andere het geval bij de maaltijdvoorzieningen. Momenteel zijn de resto's volgens de UGent-verslagen een verlieslatende post, en dus gingen ze in de projectgroep op zoek naar manieren om de financiële structuur van de resto's te hervormen. Er waren geen taboes bij deze bespreking: zowel het verderzetten van volledig eigen beheer als een volledige privatisering lagen op tafel.
Het dossier was al wel gepasseerd bij de Gentse Studentenraad waar men uitvoerig heeft gediscussieerd over de toekomst van de studentenrestaurants
Afgelopen jaren was er al sterk bespaard op de maaltijdvoorzieningen voor studenten. Er is onder andere geen warm eten meer op campus Dunant, rundsvlees werd vervangen door varkensvlees, en de variatie in maaltijden is sterk gedaald ten opzichte van enkele jaren geleden. Een grondige herziening van de resto's was volgens de UGent nodig.
De projectgroep heeft uiteindelijk beslist dat de UGent alles in eigen beheer zal houden, mits er een optimalisatie van de personeelsinzet plaatsvindt. "Dat zou dan onder meer kunnen gaan over collectieve verlofperiodes voor het personeel of een aangepast contract waarbij halftijdse prestaties voltijds geleverd worden tijdens de lesweken", vertelt de UGent. De universiteit benadrukt wel dat dit soort maatregelen op dit moment nog niet aan de orde zijn en zullen worden besproken in de gebruikelijke overleg- en besluitvormingsprocessen.
Het beste van twee werelden
Hoewel we voor dit artikel de vakbonden hebben proberen te contacteren om hun mening hierover te vragen, kregen we tot nu toe geen antwoord. Malfait van de projectgroep benadrukte wel dat deze inzet op optimalisatie is gebeurd met "een gezonde verstandhouding met de vakbonden."
Daarnaast probeerden we ook de studentenvertegenwoordiger in de projectgroep te pakken te krijgen, maar dit is helaas niet gelukt. Het dossier was wel al gepasseerd bij de Gentse Studentenraad, waar men uitvoerig heeft gediscussieerd over de toekomst van de studentenrestaurants. Daar zou vooral naar de UGent toe de nadruk zijn gelegd op de sociale functie van de studentenrestaurants.
Het ziet ernaar uit dat er op dit moment gezocht is naar het beste van beide werelden, en dat er tot nu toe weinig wrijving is over deze nieuwe aanpassingen. Het zal vooral afwachten zijn op de mogelijke 'optimalisaties' van de personeelsinzet die de UGent zou willen doorvoeren om te zien waar dit verhaal zal eindigen.
Reactie toevoegen