Wetenschapskort

Winner winner, chicken dinner!

Onlangs was het weer tijd voor een van de grootste sportevenementen ter wereld: de Super Bowl. Tijdens dit evenement moeten de American footballspelers alles op alles zetten om als winnaars gekroond te worden. Maar niet enkel de atleten hebben zich dit jaar hard ingezet, ook alle supporters en trouwe fans hebben hun uiterste best gedaan om een ongelooflijke prestatie neer te zetten – weliswaar op een heel ander, iets minder sportief vlak. Tijdens het evenement hebben ze meer dan 1.4 miljard kippenvleugels verorberd! Het bleef niet enkel daar bij, de fans speelden ook een massale hoeveelheid pizza, ribbetjes, popcorn en allerhande sandwiches naar binnen. Om dit alles naar beneden te krijgen werden er natuurlijk ook liters frisdrank en bier gedronken. Het blijft de vraag of de atleten zelf ook van dit lekkers hebben genoten, of zich toch gewoon aan hun strikte dieet moesten houden.

Dopingschandaal

Het is alom geweten dat atleten zwaar gestraft worden als ze doping gebruiken, maar vroeger waren de sancties iets minder drastisch. Doordat er minder regels waren, werd er zelfs volop doping gebruikt, wat destijds leidde tot een aantal schandalen binnen de sportwereld. Zo is er het extreme verhaal van transman Andreas Krieger, die van jongs af aan steroïden ingespoten kreeg door zijn coaches zonder zelf te weten wat de injecties precies bevatten. Hierdoor verbeterden zijn sportprestaties, maar door de steroïden onderging zijn lichaam felle biochemische veranderingen en begon hij bepaalde mannelijke secundaire geslachtskenmerken te vertonen. Uiteindelijk is hij een geslachtsveranderende operatie ondergaan, omdat hij ook al van jongs af aan genderdysforie had ontwikkeld. Omdat hij zo moedig zijn verhaal openbaar maakte, zijn er wereldwijd verschillende andere atleten naar voor gekomen met hun eigen verhaal over drugsmisbruik in de professionele sportwereld.

Achtendertig jaar sterk

Het is de droom van elke atleet om ooit een wereldrecord te breken, maar daarnaast is het ook een prestatie om die titel dan zo lang mogelijk te behouden. Marita Koch, een hardloopster, is een van de weinige atleten die al heel lang van haar titel als wereldkampioene mag genieten. Ze heeft namelijk veel verschillende records en Europese titels op haar naam staan, maar haar meest opvallende record werd gevestigd in 1985, waarbij ze 400 meter in slechts 47,60 seconden aflegde. Het was werkelijk een uitzonderlijke prestatie, want tot op het heden is er nog geen enkele andere atlete in geslaagd om haar record te verbeteren. Het record staat dus al achtendertig jaar en waarschijnlijk zal dit nog een tijdje zo blijven.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen