Football Manager 2023: spreadsheets voor voetbalnerds

'Football Manager (FM) 2023' is een voetbalgame waarbij je alles doet behalve zelf voetbal spelen. Critici noemen het een veredelde spreadsheet voor mensen die bij de lokale voetbalploeg niet getalenteerd genoeg waren om van de bank te komen. Liefhebbers van FM zijn mensen die bij de lokale voetbalploeg niet van de bank kwamen en graag naar kleurrijke spreadsheets staren.

Er bestaat geen enkele voetbalgame die de echte voetbalnerd zo kan meesleuren

Het opzet van het spel is eenvoudig: als manager van een voetbalclub ben je verantwoordelijk voor de tactiek van de ploeg, de transfers, de stemming in je selectie en strijd. Doe je dat goed, dan win je prijzen en voel je je onoverwinnelijk. Doe je dat slecht, dan vlieg je na vijf wedstrijden op straat en mag je op zoek naar een nieuwe uitdaging.

 

De charme van FM zit in het feit dat, als alle puzzelstukken op hun plaats vallen, je weet dat jij die stukken uitgekozen en bewerkt hebt tot ze allemaal in elkaar passen. Je kan een voetbalclub overnemen die aan de rand van het faillissement staat en die tot de rijkste club ter wereld omvormen. Je kan vergane glorie in ere herstellen en een fundamenteel kwaliteitsloze selectie omturnen in een respectabel elftal. Het is natuurlijk ook mogelijk om met andere ploegen dan RSC Anderlecht te spelen.

Wie een uitgebreidere variant van het populairdere spel FIFA verwacht, zal zich bekocht voelen. FM draait niet om flitsende dribbels of het scoren van de mooist mogelijke goal. Daarvoor zijn de graphics te twintigste-eeuws: er bestaan smartphonespelletjes die er moderner uitzien. Maar er bestaat geen enkele voetbalgame die de echte voetbalnerd zo kan meesleuren als FM dat doet.

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
+

Reactie toevoegen