"Op de Olympische Spelen in Parijs ga ik voor een plaats in de top tien"

Voor meerkamper Jente Hauttekeete (KAAG) trekt men wereldwijd grote ogen. Hij stoot, loopt en springt zich een weg naar de top van de atletiek en koestert een Olympische droom.

Je wordt binnen de atletiek beschouwd als een aanstormend toptalent. Waaraan heb je die eretitel te danken?

"Door enkele mooie prestaties klinkt mijn naam steeds luider. Dit jaar werd ik in Nairobi bij de junioren vicewereldkampioen en in Tallinn pakte ik de Europese titel. Sinds februari staat het wereldrecord zevenkamp indoor bij de junioren ook op mijn naam. Na mijn wereldrecord voelde ik de druk wel toenemen. Voor het EK was ik topfavoriet en dan kan je eigenlijk alleen nog maar falen. Door nuchter te blijven, probeer ik de druk af te houden."

Wow, dat is straf! Was het altijd al een droom van je om professioneel meerkamper te worden?

"Als zevenjarige knaap stond ik voor het eerst zelf op de piste. Ik tuimelde in de atletiekwereld door mijn ouders; zij hebben zelf atletiek gedaan en wilden hun passie doorgeven. Het was liefde op het eerste gezicht, ik deed het graag en won al snel enkele wedstrijden. Als kind lig je dan 's avonds in bed te dromen over de Olympische Spelen. Ik hoop oprecht dat ik geselecteerd raak voor de volgende Olympische Spelen. In Parijs ga ik voor een plaats in de top tien. Ik leg de lat wel hoog voor mezelf. Als ik gekwalificeerd ben voor Parijs, moet ik het opnemen tegen tienkampers met pakken meer ervaring. Maar ik geloof in mijn kansen en werk elke dag volle bak: veertien tot zestien uur per week. Topsport is niet voor watjes."

Hauttekeete in actie

Wat maakt tienkamp de mooiste sport ter wereld?

"Heb je even ...? (denkt na) De tienkamp is een van de meest complete sporten. Je hebt snelheid, kracht, uithouding en coördinatie nodig. Negen van de tien sporten doe ik graag: enkel de 1500 meter vind ik niet leuk. Ik heb er al zo veel op afgezien dat ik er een oprechte haat voor koester. Daarnaast zijn tienkampers ook vriendelijke mensen. Tijdens een wedstrijd nemen we het twee dagen lang tegen elkaar op, maar zo ontstaan er hechte vriendschappen tussen de sporters. Na een wedstrijd krijg ik, bijvoorbeeld, af en toe een berichtje van Thomas Van Der Plaetsen. Hij feliciteert me of geeft suggesties om het beter te doen. Dat is natuurlijk heel motiverend, want die mannen zijn mijn grote voorbeelden, hé. Of ik al van Nafi Thiam een berichtje heb gekregen? (lacht) Neen, hopelijk ontmoet ik ze eens in de toekomst."

Je combineert topsport met een bachelor L.O. en bewegingsrecreatie. Krijg je nooit genoeg van sporten?

"Sporten is mijn lang leven! Ik moet wel opletten dat ik mijn spieren niet overbelast met al dat sporten, maar tussen de kampioenschappen rust ik voldoende uit. Ik heb ook een topsportstatuut, daardoor spreid ik mijn studie over vijf jaar. Over een studentenleven kan ik niet echt meepraten, ik ben zelf nog maar één keer uit geweest in de Overpoort. Die keer was wel fameus (lacht)."

0
Gemiddeld: 1 (1 stem)

Reactie toevoegen