Studium: eerste hulp voor samenvattingen en lesnotities

Vijf studenten slaan de handen in elkaar en ontwikkelen samen het gloednieuwe deelplatform Studium. Het project belooft talloze voordelen te bieden.

Het huidige systeem suckt

Karel D'Oosterlinck, Silas DeblancMaxim De Clercq en recent ook Gill Eeckelaert en Maarten Van Neyghem zijn de trotse ontwerpers van Studium. In samenwerking met de Gentse Studentenraad, het FaculteitenKonvent en het VTK, creëren ze een overkoepelend deelplatform waar studenten op een gebruiksvriendelijke manier cursusmateriaal kunnen delen. De website is open source, wat betekent dat iedereen die kan coderen spontaan iets kan bijdragen aan de ontwikkeling van het platform. Met de website hopen de makers een alternatief te bieden voor het huidige systeem dat toch een beetje te wensen overliet. Bijvoorbeeld: studenten die hun samenvatting enkel delen als ze er geld voor krijgen, samenvattingen die enkel met vrienden worden gedeeld of een mengelmoes van samenvattingen en notities in onoverzichtelijke Facebookgroepen. Met Studium behoort deze rompslomp hopelijk voorgoed tot het verleden.  

Hoe werkt het

Elke student kan zich met zijn UGent-account registreren. Eenmaal je geregistreerd bent, kan je volop samenvattingen en notities uploaden en downloaden. Je kan zelf ook bestanden beoordelen. Zo kan je andere studenten laten weten welke documenten het meest interessant zijn. In de toekomst plannen de makers zelf te werken met een puntensysteem, zo kan je bijhouden hoeveel medestudenten je hebt geholpen. Het project wordt binnen enkele maanden bij de ingenieurs en architectuurstudenten opgestart en na deze proefperiode is het de bedoeling dat Studium toegankelijk wordt voor alle studenten aan de UGent. 

Geen vrienden, wel notities 

Internationale studenten en studenten met een klein sociaal netwerk hebben het meest baat bij het nieuw deelplatform. Studenten kunnen via Studium ook leren van elkaar door, bijvoorbeeld, eigen notities naast die van anderen te leggen. Doordat studenten documenten kunnen beoordelen, is er bovendien een extra kwaliteitscontrole die je bij samenvattingen van vrienden helemaal niet hebt. Het auteursrecht van lesgevers wordt bij Studium ook beter beschermd en daarbovenop is een centraal aanspreekpunt ook handig als drukkingsmiddel. Het zorgt voor een voet tussen de deur wanneer er vragen of opmerkingen zijn vanuit de UGent.

(On)afhankelijk

Op Studium mag je geen examenvragen delen. Tenzij je toestemming krijgt van de lesgever, is dit verboden. Professoren hebben ook nog een vinger in de pap te brokken wanneer het over auteursrechtelijk materiaal gaat. Dat is alles wat uit het hoofd van de lesgever komt en bijgevolg een vaag te interpreteren begrip. Wanneer een lesgever wil dat het delen van zijn auteursrechtelijk materiaal stopt, zal Studium moeten gehoorzamen en de documenten van de website verwijderen. Door duidelijke regels en voldoende informatie hopen de makers deze situatie te vermijden.

Studium is een deelplatform voor en door studenten, wie graag meewerkt is van harte welkom op de Studium discord en op de codeercode

0
Gemiddeld: 4 (1 stem)

Reacties

Bericht: 
Het delen van examenvragen zonder toestemming van de lesgever is wel degelijk toegelaten volgens het onderwijs en examenreglement wanneer dit zonder betaling of winstoogmerk gebeurt.

Bericht: 
Nice

Bericht: 
Nice

Reactie toevoegen