Wetenschapskort

Grasplank

Binnenkort een grasplank in plaats van een kaasplank als dessert. De ontwikkeling van plantaardige alternatieven om kaas te maken zijn aan een opmars bezig. Kaas op basis van noten, soja of haver zijn niet nieuw, maar de onderneming Those Vegan Cowboys nemen de volgende stap. Kaas maken van gras waardoor de koe volledig geschrapt wordt uit het proces. Plantaardige zuivel is zeer goed voor het milieu, want kaas heeft een grote ecologische voetafdruk. De koe moet zijn inefficiënte zuivelfabriek sluiten om plaats te maken voor een variant waarin de fermentatie van in de koeienmaag wordt nagebootst. De plantaardige eiwitten van gras worden ontwikkeld via microbiële processen tot identieke eiwitten van koemelk. Deze zouden dan de basis zijn voor de revolutionaire kaas. Het blijkt wel moeilijker dan gedacht, dus we kunnen de kaas pas binnen een zevental jaar in de winkelrekken verwachten.

Rode wijn als medicijn

Bacteriën zeggen neen tegen antibiotica en planten zich lekker voort. De resistentie van de bacteriën tegen antibiotica is zeer gevaarlijk en maakt het moeilijk om infecties te bestrijden. Er moet een alternatief komen, anders zouden ongevaarlijke ziektes opnieuw heel dodelijk kunnen worden. De onderzoeker Cebrian is op zoek naar oplossing en heeft zijn oog laten vallen op een bijzonder stofje, namelijk resveratrol. Het stofje heeft voordelige gezondheidseffecten zoals een verlaagde kans op kanker en hart- en vaatziektes. Beter dan dit alles is dat resveratrol ook in rode wijn zit! Jammer genoeg kan je rode wijn niet als medicijn gebruiken, want ze gebruiken een van de tachtig varianten van deze materie, gecombineerd met verschillende soorten antibiotica. De eerste testen op bacteriekolonies gaven alvast een positief resultaat, wat veelbelovend kan zijn voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn.

Gympie-gympie

Australië: het land van slangen, bosbranden, spinnen en nu ook de gympie-gympie. De onschuldige naam zet je op het verkeerde spoor, want een contact met de dendrocnide of ook wel brandnetelboom levert je pijnlijke uren, dagen of zelfs weken op. Een aanraking kan leiden tot een brandende sensatie gecombineerd met het gevoel te worden geëlektrocuteerd. Na de fase van overweldigende pijn kan bij elke aanraking met het gestoken deel van jouw lichaam het leed terugkeren. Dat alles wordt veroorzaakt door het eiwit gympietide. Ook deze schattige naam misleid je, want het eiwit blijft lang intact op de huid en tasten je zenuwcellen aan. De ionkanalen in je zenuwcellen kunnen niet goed meer afsluiten, waardoor de zenuw het pijnsignaal niet meer kan doen stoppen. Dit is hetzelfde effect dat een spinnenbeet of een schorpioenensteek heeft. Blijf dus met je volledige lijf weg van dit Australische schatje.

Nog geen stemmen

Reactie toevoegen