"Melodisch en gestructureerd, maar uiteindelijk houden we er ook van om veel lawaai te maken"

Lip Service stelt tweede ep voor aan het Gentse publiek

Zelf omschrijven ze hun muziek als ‘lawaailiedjes voor overgevoelige mensen’. U heeft de gelegenheid om na te gaan of Lip Service zichzelf treffend typeert, want donderdag 20 februari wijden ze hun nieuwe ep Plot Twist in voor een Charlatan-publiek. In tussentijd wisten we Kasper Cornelus - zanger, gitarist en creatief meesterbrein van de groep - te strikken om het te hebben over het creatieve proces achter die ep. 

Het is ondertussen een goede twee jaar geleden dat Kasper besloot samen met zijn zus Hannah en middelbareschoolvriend Roel Delplancke de band Lip Service te beginnen. Ook op muzikaal vlak waren ze toen al geenszins onbekenden voor elkaar. Voor hun samenwerking bij Lip Service maakte het trio immers al een paar jaar deel uit van Momma Said So. Die groep begonnen ze al op de jeugdige leeftijd van vijftien jaar, en dus besloten ze dat de tijd rijp was voor een nieuw project. “Hoewel we op dat moment al best wat fans hadden, waren er enkele nummers waar we niet compleet meer achter stonden, ballast die we meedroegen. We hebben daar achteraf wel wat op gevloekt, aangezien een nieuwe naam betekent dat je weer van nul begint. Momma Said So had op dat moment toch een hoop likes op de Facebookpagina, die we erna kwijt waren. Maar we hebben er zeker geen spijt van, het was op dat moment wel nodig.”

"Het was tijd voor iets nieuws"

Lip Service kent ondertussen ook een vierde groepslid met Mathijs Steels, die ook bij Shht op het podium terug te vinden is. Ook de andere leden weten hoe hun dagen gevuld te krijgen. Naast zijn rol bij Lip Service, is Kasper ook deel van de huisband van De Ideale Wereld en hij tourde afgelopen zomer ook rond met Ertebrekers. Bassiste Hannah is doorheen de dag dan weer te vinden in de Blandijn als doctoraatstudente aan de Faculteit Letteren en Wijsbegeerte.

Mooipraterij

Dat hun bandnaam ooit vooral een belletje deed rinkelen als BBC-programma over lesbische koppels in Schotland, kwamen ze pas later te weten. De echte afkomst blijkt een gelijknamig nummer van Elvis Costello. “De uitspraak ‘To pay lip service to someone’ kan worden vertaald als iets beloven te doen zonder de intentie te hebben het effectief te doen. Iemand naar de mond praten, of eigenlijk mooipraterij.” Humo schreef ooit over een van hun nummers dat het doet denken aan de heerlijke nonchalance van Pavement en de snedigheid van Pixies. In die beschrijving kunnen ze zich wel vinden. “Voor die specifieke song, Pretty Sure, klopte dat zeker, maar verder niet helemaal. Pixies zette mijn vader vaak op, dus dat zal er sowieso wel ingesijpeld zijn. Toen we onlangs onze eerste single van de nieuwe ep uitbrachten, werden we met Talking Heads vergeleken. Dat dekt de lading al iets beter.” Zelf zeggen ze sterk gemuteerde popliedjes te maken. “Qua stijl probeer ik altijd popliedjes te maken, maar met Lip Service ben ik daar in zekere zin erg slecht in. Het wordt pop met zoveel hoeken af dat het soms zoeken is naar houvast. Het eindresultaat is niet altijd zo toegankelijk meer. Ik schrijf wel altijd heel melodisch en gestructureerd, maar uiteindelijk houden we er ook van om veel lawaai te maken. Dat resulteert in zenuwachtige muziek met veel onverwachte wendingen. Het is net die zenuwachtigheid en dansbaarheid die ook wel terug te vinden is bij pakweg Talking Heads.” 

Plot Twist

Hun gloednieuwe, tweede ep valt sinds kort te beluisteren op Spotify. Hoewel hun identiteit dezelfde bleef, zijn er ook duidelijke verschillen met hun eerste ep 'People’s People'. “We wisten al wel wie we waren als band, maar moesten nog verder uitzoeken hoe we dat op een plaat kregen. We vonden 'People’s People' zeker geslaagd in de zin dat het goed klonk, maar we merkten wel dat we live een bepaalde energie hadden die verloren ging op die eerste ep. Dit omdat je in de studio als het ware te hard je best doet om alles mooi en afgewerkt te laten klinken. Dan mag je de songs nog volsteken met nasty gitaren en punky vocals, als je het dan tot in de puntjes mooi mixt, gaat er iets van de wildheid verloren. Voor deze ep zijn we dan ook enkele dagen naar Pascal Deweze geweest, een Belgische muzikant met een heerlijke studio."

"We wisten al wel wie we waren als band, maar moesten nog verder uitzoeken hoe we dat op een plaat kregen"

"We hebben daar zoveel mogelijk van onze instrumenten op hetzelfde ogenblik gecombineerd. Dat is iets wat meestal niet gedaan wordt en we bij onze vorige ep ook niet gedaan hadden. We hebben dus bewust die livesituatie proberen te recreëren en die energie te voelen. Dat was bij onze vorige ep veel minder consequent gebeurd.” Naar eigen zeggen is dat duidelijk plan ook effectief merkbaar in het eindresultaat. “Ik wil de verwachtingen nu niet te hoog leggen, maar het leeft meer. Ook het mixen hebben we anders aangepakt. Ik ben al jaren fan van de Amerikaanse band Deerhoof, een heel straffe band die elk jaar naar België komt en optreedt voor dezelfde honderd mensen. Hun drummer, Greg Saunier, mixt hun platen en ik heb hem gewoon gestuurd via Instagram of hij hetzelfde wou doen voor ons. Hij zag dat zitten, was betaalbaar en werkt ook heel erg snel. Het was het wel schrikken toen we onze songs voor de eerste keer hoorden, aangezien zo’n mannen niet met de zachte hand werken. Veel ruwer dan we het eerder gedaan zouden hebben. Maar we hebben dan wel bewust besloten om zijn visie te behouden en het niet weer te gaan uitvlakken als de Vlaamse neuroten die we zijn.”

Toekomstmuziek

In de toekomst geven ze er onvoorwaardelijk de voorkeur aan trouw te blijven aan hun eigen muzikale impulsen. “We willen vooral verder liedjes maken en daarbij zo veel mogelijk mensen bereiken. Doorbreken is daarbij geen doel op zich. Onze nieuwe ep heeft geen voor de hand liggende radiosingles, maar ik geloof oprecht dat er wél een publiek voor is, dat we zelf moeten zoeken en overtuigen. We gaan alvast geen muziek maken met een bepaald publiek in gedachten. Daar is er al genoeg van, en het is een pak minder leuk om te doen."

Lip Service stelt donderdag 20 februari hun nieuwe ep Plot Twist voor in de Charlatan. Info & tickets via http://bit.ly/lipservice-democrazy

0
Gemiddeld: 5 (1 stem)

Reactie toevoegen