Wetenschapskort

Free Willy

Whales

Het is de laatste tijd zeer populair om bomen te planten in de strijd tegen klimaatverandering, maar een wondermiddel tegen hoge CO2-gehaltes zijn ze niet. Walvissen daarentegen zijn dat wel. Volgens een recente studie van het IMF (Internationaal Monetair Fonds, red.) zijn walvissen namelijk veel efficiënter voor het klimaat dan bomen. Een gemiddelde boom absorbeert ongeveer 21 kilo CO2 per jaar. Een walvis absorbeert op zijn beurt ongeveer 33 ton CO2 in zijn leven. Walvissen slorpen niet alleen veel CO2 op, maar gaan ook vaak naar het toilet (de oceaan, red.). Dit is belangrijk, want de enorme hoeveelheid feces die een walvis produceert is een van de voornaamste voedselbronnen voor fytoplankton. Die zijn verantwoordelijk voor de helft van de zuurstofproductie op aarde en dus cruciaal voor het leven op onze planeet. Het is dus tijd om te stoppen met bomen knuffelen en om de walvis te redden!

The Martian

Hot or not

Elon Musk is waarschijnlijk het dichtste bij een echte Bondvillain dat we hebben. Naast eigenaar en ingenieur van SpaceX is hij ook de bezieler van autofabrikant Tesla. Die stelden onlangs hun nieuwste auto voor: de cybertruck. Na een klein akkefietje met een ruit en een bal - DDT zou trots zijn - kwam er opmerkelijk nieuws. De auto zal niet alleen op aarde, maar ook op Mars gebruikt worden. Het plan van SpaceX is om vanaf 2022 materiaal, waaronder vermoedelijk de cybertruck, de ruimte in te sturen om dan in 2024 de eerste mens op Mars te krijgen. Het amibitieuze idee is in tijden van klimaatcrisis nogal omstreden, raketten zijn nu eenmaal niet het meest duurzame transport. In ieder geval zal het nog een tijdje duren voordat we een re-enactment krijgen van The Martian, al dan niet met een cybertruck.

Armageddon

Mot op lamp

Lief, klein konijntje had een vliegje op zijn neus en dat zoemde heen en weer. Alleen zoemt het vliegje hier recht op een genocide af. Insectenpopulaties staan op instorten en we moeten ons daar zorgen om maken. Zo zijn, in Duitsland alleen, al driekwart van vliegende insecten uitgestorven. Klimaat- en milieuproblematiek stopt natuurlijk niet aan de landsgrenzen. Zo zijn er voor de hele aardbol apocalyptische cijfers te vinden over uitstervende insecten. Een van de grootste oorzaken voor dit armageddon is lichtpollutie. Artificieel licht verstoort het nachtleven van insecten, waarvan ongeveer de helft een nachtdier is, compleet. Een goed voorbeeld van het verstorende en dodelijke effect van lichtpollutie is een mot aan een lamp. Het lijkt onschuldig, maar een derde van de insecten die ‘s nachts rond een lichtbron fladderen, zijn tegen de volgende ochtend dood. De tijd dringt om he vliegje van het konijn te redden!

Gemiddeld: 2 (1 stem)

Reactie toevoegen